Ο Γιάννης Σαρακατσάνης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ιδρυτικό μέλος των Abovo, έχει ένα από τα πιο επιτυχημένα κανάλια στο Youtube, όπου με χιούμορ προσεγγίζει φιλοσοφικά κι άλλα «περίεργα» θέματα, που όλους μας απασχολούν. Όλα αυτά τα συνδυάζει στο “MindFaq”, προσπαθώντας να καταλάβει πώς δουλεύει το μυαλό μας, ενώ παράλληλα ετοιμάζει και μια τηλεοπτική εκπομπή με θέμα το βιβλίο.
Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με το YouTube;
Ήταν αρχές καραντίνας, συνδυασμένες με αρχές πατρότητας, όταν με κυρίευσε ένα γενικό άγχος οικονομικό και υπαρξιακό. Έχοντας (χάρις στην καραντίνα) χρόνο να σκεφτώ, συνειδητοποίησα ότι μου έλειπε η δημιουργική ζωή, που ζούσα όταν ήμουν στη θεατρική ομάδα AbOvo, στην οποία φτιάχναμε παραστάσεις από το μηδέν για τα πράγματα που μας απασχολούσαν. Τότε έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο «Ο πόλεμος της τέχνης» του Στήβεν Πρέσφιλντ, το οποίο διάβασα μέσα σε μια μέρα. Aυτό με κινητοποίησε και την επομένη ξεκίνησα το κανάλι.
Πώς επιλέγεις τα θέματα τα οποία παρουσιάζεις και πώς προετοιμάζεσαι γι ’αυτά;
Κάνω βίντεο για πράγματα που με απασχολούν προσωπικά. Συγκεκριμένα, επιλέγω θέματα για τα οποία θεωρώ ότι έχω μια γνώση που, αν την είχε και ο υπόλοιπος κόσμος, όλοι μας θα ήμασταν καλύτερα. Η «γνώση» αυτή μπορεί να είναι κάτι που διάβασα πρόσφατα σε κάποιο βιβλίο (όπως πχ το βίντεο «Χρόνος»), ή κάτι που έχω στο μυαλό μου χρόνια και η πηγή του προβληματισμού πλέον αγνοείται («Οι αξίες (της κοινωνίας) και τα μπισκότα»).
Ποιος είναι ο βασικός σου στόχος μέσα από αυτό το κανάλι;
Η εκτόνωση της ματαιοδοξίας μου… με θετικό τρόπο. Ως ηθοποιός έχω την (ένοχη) ανάγκη να κερδίζω την προσοχή του κόσμου. Αλλά ήδη από τα χρόνια της δραματικής σχολής βρήκα αυτήν την ανάγκη άνευ αξίας για το σύνολο. Έτσι έβαλα μια συνθήκη στον εαυτό μου: Μου επιτρέπω να διεκδικώ την προσοχή του κόσμου εφόσον έχω να τους πω κάτι σημαντικό και χρήσιμο. Στο κανάλι, λοιπόν, θέλω να προσφέρω στον θεατή χρήσιμη γνώση για τον ίδιο και για το σύνολο!
Προφανώς το κοινό θα περίμενε από έναν ηθοποιό μια αλλού είδους εκπομπή, όμως εσύ μας εξέπληξες. Περίμενες ότι θα είχες τόσο μεγάλη απήχηση και μάλιστα με επιστημονικά θέματα;
Καταρχάς πιστεύω ότι όσοι με ήξεραν από τους AbOvo δεν θα πρέπει να εξεπλάγησαν και τόσο. Στην ομάδα κάναμε παραστάσεις, που συνδύαζαν ακριβώς αυτό το χιούμορ (που έχω και στο κανάλι) με φιλοσοφικά, ψυχολογικά και κοινωνικά θέματα. Όσο για την απήχηση, αυτήν όντως δεν την περίμενα! Απ’ ό,τι φαίνεται υπήρχε ένα κενό στην “αγορά” του YouTube και άρα και ένα κοινό που έψαχνε τέτοιο υλικό.
Πώς είναι για εσένα αυτού του είδους η επικοινωνία;
Μου είναι ανεπαρκής! Η φόρμα του YouTube είναι μοναχική και μονόδρομη και μου λείπει πολύ η ζωντανή, σύγχρονη επικοινωνία με το κοινό.
Επιστρέφεις όμως και στη σκηνή με το MindFaq. Τελικά, Γιάννη, πώς δουλεύει το μυαλό μας;
Ανάμεσα σε αυτό που προσλαμβάνουν οι αισθήσεις μας και σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε μεσολαβεί το μυαλό μας. Το οποίο όμως, πριν μας πει τι είδε ή τι άκουσε, το επεξεργάζεται και το διαμορφώνει. Έτσι, παρόλο που αυτό που αντιλαμβανόμαστε δεν είναι αυτό που πράγματι συμβαίνει, εμείς παραμένουμε 100% σίγουροι ότι είμαστε αντικειμενικοί. Αυτή η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική και στην υποκειμενική “αντικειμενικότητα” πιστεύω πως είναι το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας.
Πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση. Πώς συμμετέχει σε αυτή το κοινό;
Στόχος της παράστασης είναι οι θεατές να δουν από πρώτο χέρι τις παγίδες του μυαλού μας και να πάθουν και οι ίδιοι “mindFAQ”! Αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους κατά τη διάρκεια της παράστασης. Υπάρχει ένα application, με το οποίο απαντάνε σε mindFAQ ερωτήσεις (και βγάζουμε και νικητή), καλούνται να εξιχνιάσουν το μυστήριο μιας συλλογικής οφθαλμαπάτης, συμμετέχουν σε μια ηθική συζήτηση για τρεις …ιδιαίτερες ιστορίες και άλλα.
Έχει αλλάξει πια η σχέση σου με το θέατρο και την υποκριτική;
Απολύτως! Συνειδητοποιώ πλέον ότι μάλλον ποτέ δεν υπήρξα ηθοποιός με την παραδοσιακή έννοια. Δηλαδή δεν με ενδιαφέρει η υποκριτική ως μεταμόρφωση σε έναν ρόλο κλπ. Αυτό που πάντα με ενδιέφερε (και αυτό που τελικά έκανα και με τους AbOvo) είναι να μιλάω με τον κόσμο και να τους λέω ωραία, και κατά προτίμηση αστεία πράγματα, που θα τους αλλάξουν τη ζωή.
Ποιο θέμα έχει κεντρίσει αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον περισσότερο από όλα;
Παρόλο που στο κανάλι έχω ασχοληθεί με τα κακά των social media, με τον Νίτσε, με τις θεωρίες συνομωσίας, με το master chef, με το friends κλπ, πιστεύω ότι κάτω από όλα υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: Θέλω να ανατρέψω κοινές πεποιθήσεις, που πιστεύω ότι είναι ζημιογόνες.
Πώς προέκυψε η συνέντευξή σου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εξέπληξε πολλούς, και πώς ήταν για εσένα αυτή η εμπειρία;
Η πρόσκληση έγινε από το γραφείο του πρωθυπουργού και αποτέλεσε μεγάλη τιμή για εμένα. Εκείνη την περίοδο είχε βγει μάλιστα και ένα άρθρο στον “Guardian” που σχολίαζε την τοξικότητα στην πολιτική συζήτηση, τη φθορά που προκαλεί στην ψυχική υγεία των πολιτικών και το πώς αυτό τελικά οδηγεί σε χειρότερης ποιότητα πολιτική. Οπότε, με την υποχρέωση να καλύψουμε πρώτα το θέμα των ευρωεκλογών, προσπάθησα να συζητήσω αυτό το θέμα με τον πρωθυπουργό. Η εμπειρία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς έζησα για μισή μέρα στον ρυθμό ενός πρωθυπουργού, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του. Είδα την ατμόσφαιρα που περιβάλλει την ομάδα του και, φυσικά, τον γνώρισα. Στον βαθμό φυσικά που η γνωριμία αυτή ήταν αντιπροσωπευτική, εγώ είδα έναν ευφυή και ιδιαίτερα διαβασμένο άνθρωπο, που μπορεί να φιλοσοφήσει.
Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης εδώ.