Ξηροί καρποί vs άλειμμα ξηρών καρπών

Πολλές φορές με ρωτάτε αν μπορείτε να αντικαταστήσετε τους ξηρούς καρπούς που έχετε στο διαιτολόγιο με κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών, όπως φιστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο κ.τ.λ

Ξέρω ότι θα σας φανεί περίεργο αλλά οι θερμίδες που αποδίδουν π.χ τα ωμά αμύγδαλα σε σχέση με το αμυγδαλοβούτυρο είναι 25% λιγότερες.
Ναι καλά ακούσατε..
Πώς γίνεται αυτό θα μου πείτε…; Αφού απλά παίρνεις τα αμύγδαλα και τα αλέθεις.

Γιατί έχουν περισσότερες θερμίδες;
Πραγματικά το σώμα μας είναι τόσο πανέμορφα φτιαγμένο που όσο περισσότερο το μελετάμε, τόσο μας εκπλήσσει!!
Όταν λοιπόν οι ξηροί καρποί καταναλώνονται ολόκληροι και ειδικά ωμοί, τα πεπτικά μας ένζυμα δεν είναι σε θέση να διαπεράσουν όλα τα κυτταρικά τοιχώματα (πλούσια σε κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, φωσφολιπίδια, λιγνίνη) μέσα στα οποία βρίσκονται τα λιπίδια των ξηρών καρπών που αποδίδουν τις θερμίδες.. Όταν λοιπόν αυτά τα τοιχώματα δεν σπάνε, ολόκληρα τα σωματίδια αποβάλλονται από το παχύ έντερο και κάποιες θερμίδες κυριολεκτικά χάνονται…

Αντίθετα με το ψήσιμο αλλά και την άλεση των ξηρών καρπών, αυτά τα λιπαρά σώματα σπάνε και έτσι τα λιπίδια εντός αυτών γίνονται πλέον προσβάσιμα από τα ένζυμά μας και άρα διασπώνται και έπειτα απορροφώνται αποδίδοντας ενέργεια…

Προφανώς αγαπάμε και τα δύο και θέλουμε και τα δύο στη διατροφή μας….! Απλά θέλουμε λίγο μια παραπάνω προσοχή στην ποσότητα!

Μην ξεχνάτε να προσθέτετε λοιπόν στην καθημερινή σας διατροφική ρουτίνα τους ξηρούς καρπούς με διάφορους τρόπους π.χ. :
– Φρυγανιές με φιστικοβούτυρο + μέλι
– Φρούτα με αμύγδαλα ή κάσιους
– Ρυζογκοφρέτες με ταχίνι + μέλι