Έχετε ακούσει πολλές φορές εμάς τους διαιτολόγους να μιλάμε για κρυφές πηγές
ζάχαρης μέσα στη μέρα και πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με αυτές. Ωστόσο
σήμερα θα εστιάσουμε σε μια συνήθεια που οι περισσότεροι από μας έχουμε ίσως,
μία αλλά μπορεί και παραπάνω φορές μέσα στη μέρα. Όπως όλοι πολύ καλά
καταλάβατε, αυτή η συνήθεια αφορά βέβαια τη κατανάλωση καφέ!
Εννοείται πως η κατανάλωση καφέ δεν απαγορεύεται σε καμία περίπτωση σε μια
ισορροπημένη διατροφή, αλλά αυτό που μας απασχολεί είναι πως θα “ στολίσουμε” τον καφέ μας πχ πόσο ζάχαρη θα βάλουμε ή αφρόγαλα ή σαντιγί κ.τ.λ
Πέντε λόγοι για να αποφύγουμε τη ζάχαρη στον καφέ μας
– Διαταράσσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Η ζάχαρη απορροφάται
εξαιρετικά γρήγορα από τον οργανισμό, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου
στο αίμα, κάτι που καταλήγει σε μια άμεση έκρηξη ενέργειας
– Αυξάνει το σωματικό βάρος: Η ζάχαρη, ειδικά η κατεργασμένη, είναι μια
θερμιδική βόμβα.
– Eπιβαρύνει τη στοματική υγεία
– Αυξάνει το ρίσκο καρδιοπάθειας: Η κατάχρηση της ζάχαρης συνδέεται
άμεσα με την παχυσαρκία και με μια σειρά από δυσάρεστες παθήσεις, όπως
η αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, αλλά και το αυξημένο
ρίσκο για εμφάνιση υπέρτασης.
– Μειώνει την αντίληψη της γεύσης του καφέ: Μια παρενέργεια της ζάχαρης
που δεν έχει να κάνει με την υγεία, αλλά με την ίδια την απόλαυση του
καφέ. Η ζάχαρη όχι μόνο δεν προσθέτει κάτι στην γεύση του καφέ, να
τουναντίον κάνει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά πιο δύσκολα
αντιληπτά, μειώνοντας την συνολική εμπειρία.
Τι μπορούμε να κάνουμε ωστόσο αν προτιμάμε τον καφέ μας γλυκό;
Αν ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που προτιμούν τον καφέ τους
γλυκό, δεν χρειάζεται φυσικά να παρατήσουμε τον καφέ, ούτε
να απογοητευτούμε.
Αν η συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης παραείναι μικρή για τα γούστα μας ,
μπορούμε να στραφούμε σε γλυκαντικά με λιγότερο θερμιδικό βάρος και
κατάλληλα ακόμα και για διαβητικούς, όπως είναι για παράδειγμα τα γλυκαντικά
με στέβια. Ωστόσο σε άτομο με γαστρεντερικά προβλήματα δε συστήνεται η μόνιμη
αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικά.
Τέλος, σε περίπτωση που αγαπάμε και το γάλα στον καφέ μας, ορισμένα φυτικά
υποκατάστατα του γάλακτος, όπως το γάλα σόγιας ή καρύδας, έχουν γλυκιά γεύση
από φυσικά σάκχαρα, κάτι που μπορεί να μας κάνει να μειώσουμε την απαιτούμενη
ποσότητα ζάχαρης στην κούπα μας.
Επίσης και η χρήση της κανέλας μέσα στο καφέ είναι από τα μυστικά που μας
ξεγελά και μας κάνει να ξεχνάμε για λίγο τη ζάχαρη.
Με όποιον από τους παραπάνω τρόπους προσπαθήστε να μειώσετε τη κατανάλωση
ζάχαρης στο καφέ!
Άλλωστε η ζωή είναι γλυκιά από μόνη της…!