Το Cambridge Dictionary διάλεξε τη λέξη «manifest» ως λέξη της χρονιάς για το 2024. Η έννοια της λέξης αναφέρεται στη διαδικασία του να οραματίζεσαι, ή να επιδιώκεις την επίτευξη ενός στόχου, και η δημοτικότητά της συνδέεται με τη διάδοση του όρου στο διαδίκτυο, κυρίως μέσω διασημοτήτων, που προωθούν αυτήν την πρακτική.
Ποια είναι η ιστορία της λέξης «Μanifest»
Η λέξη έχει μακρά ιστορία. Ως επίθετο, σημαίνει «προφανής» ή «έκδηλος» και χρησιμοποιείται στην αγγλική γλώσσα από τον 14ο αιώνα. Στη σύγχρονη χρήση, ως ρήμα, εκφράζει την ιδέα ότι μέσω του οραματισμού και θετικών σκέψεων, οι άνθρωποι μπορούν να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Σύμφωνα με το Cambridge Dictionary, το «manifesting» περιλαμβάνει μεθόδους, όπως ο οραματισμός και οι θετικές επιβεβαιώσεις, με την πεποίθηση ότι αυτές αυξάνουν τις πιθανότητες να επιτευχθεί ένας στόχος.
Πρόσφατα, η τραγουδίστρια Dua Lipa δήλωσε ότι η επιτυχία της οφείλεται σε αυτή την τεχνική, λέγοντας πως η πίστη στον οραματισμό και η δήλωση των επιθυμιών της στον κόσμο την βοήθησαν να πετύχει. Παρομοίως, η Ολυμπιονίκης Σιμόν Μπάιλς ανέφερε ότι από παιδί φανταζόταν την επιτυχία της στην ενόργανη γυμναστική.
Η λέξη παρουσίασε τεράστια αύξηση στις αναζητήσεις το 2024, με πάνω από 130.000 αναζητήσεις στο Cambridge Dictionary. Η χρήση της επεκτάθηκε σημαντικά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αποκαλύπτει την εξέλιξη των λέξεων με το πέρασμα του χρόνου.
Η σύγχρονη έννοια του «manifesting», που σχετίζεται με τη «δημιουργία της πραγματικότητας μέσω σκέψεων», ξεκίνησε να διαδίδεται στις αρχές του 20ού αιώνα, επηρεασμένο από το πνευματιστικό κίνημα. Ωστόσο, η πραγματική του εξάπλωση έγινε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με την αύξηση των αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν πολλές συμβουλές για απόκτηση πλούτου και επαγγελματική επιτυχία συνδέθηκαν με τον όρο.
Φέτος, το «manifesting» συνδέθηκε με επιτυχίες πολλών διασημοτήτων, και ενώ στο παρελθόν είχε αρνητική χροιά, άρχισε να χρησιμοποιείται με πιο θετικό τρόπο.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η πρακτική δεν έχει επιστημονική βάση, χαρακτηρίζοντάς την ως «μαγική σκέψη». Παρά τη διαμάχη γύρω από την επιστημονική της εγκυρότητα, η δημοφιλία του όρου δείχνει την ανάγκη των ανθρώπων για ελπίδα και έλεγχο της ζωής τους, ακόμα κι όταν στηρίζεται σε αβέβαιες περιόδους.