«To άγχος του ηλιοβασιλέματος»: Γιατί μας συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το άγχος που εκδηλώνεται το απόγευμα, κοντά στο ηλιοβασίλεμα, είναι ένα συχνό φαινόμενο, που συνδέεται με την κατάθλιψη και επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Η αύξηση του άγχους το απόγευμα μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά βιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων. Οι αλλαγές στη διάθεση, το αίσθημα της θλίψης και της ανησυχίας εντείνονται συχνά καθώς πλησιάζει η νύχτα,  με την επιστημονική έρευνα να έχει ρίξει βάρος στις αιτίες αυτών των φαινομένων.

 Γιατί νιώθουμε θλίψη το απόγευμα;

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί του οργανισμού, οι φυσικοί βιολογικοί ρυθμοί που ρυθμίζουν την παραγωγή ορμονών, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση άγχους το απόγευμα. Με την πτώση του φωτός, το σώμα παράγει λιγότερη σεροτονίνη και μελατονίνη, που είναι συνδεδεμένες με την καλή διάθεση και την ευημερία. Η μείωση λοιπόν του φυσικού φωτός, καθώς πλησιάζει το ηλιοβασίλεμα, φαίνεται να εντείνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα και την αίσθηση της θλίψης, σύμφωνα με μελέτες όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Affective Disorders».

Από ψυχολογικής πλευράς, το απόγευμα συχνά σηματοδοτεί το τέλος της ημέρας, κάτι που μπορεί να οδηγεί σε ανασκόπηση και αυτοκριτική. Αυτό το διάστημα ηρεμίας επιτρέπει στον εγκέφαλο να εστιάσει στις αρνητικές σκέψεις, κάτι που εντείνει το άγχος και τη συναισθηματική ένταση. Σύμφωνα με το American Psychological Association, το απόγευμα είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ώρα για τα άτομα με κατάθλιψη, καθώς οι σκέψεις τους τείνουν να ανακυκλώνονται γύρω από αρνητικά συναισθήματα και περιστατικά που συνέβησαν τις προηγούμενες ώρες.

Η αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης που συχνά συνοδεύει την απογευματινή ώρα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας. Το ηλιοβασίλεμα, ως μετάβαση από την ημέρα στη νύχτα, μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν μόνοι ή δεν έχουν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Το τέλος της ημέρας μπορεί να αυξήσει την αίσθηση απομόνωσης, γεγονός που εντείνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Πώς να αντιμετωπίσουμε το «άγχος του ηλιοβασιλέματος»

Για την αντιμετώπιση του άγχους το απόγευμα, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές. Η θεραπεία φωτός, η οποία περιλαμβάνει την έκθεση σε φυσικό ή τεχνητό φως, μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των κιρκάδιων ρυθμών και στη μείωση του άγχους.

Η άσκηση, η καθημερινή πρακτική του διαλογισμού και οι δραστηριότητες που προκαλούν απόσπαση της προσοχής (όπως το διάβασμα, η δημιουργική εργασία, ή η μαγειρική) είναι χρήσιμες τεχνικές για την ανακούφιση από το άγχος. Η σωματική άσκηση ειδικά, έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη βελτίωση της διάθεσης και την ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων, καθώς αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών και σεροτονίνης.

 Συμπέρασμα

Το άγχος του ηλιοβασιλέματος είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, και η κατανόηση του μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Μέσω της σωστής διαχείρισης και εφαρμογής στρατηγικών, τα άτομα που βιώνουν αυτά τα συμπτώματα μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους και την καθημερινότητά τους. Άλλωστε  το απόγευμα  ξεκινάει το καλύτερο κομμάτι  της μέρας μας, είναι  κρίμα να μη το απολαμβάνουμε.