Γαλοπούλα: Ο αθώος «ένοχος» της γιορτινής υπνηλίας

Για πολλά χρόνια, η γαλοπούλα λόγω της τρυπτοφάνης που περιέχει, θεωρούταν υπεύθυνη για την υπνηλία, που αισθανόμαστε μετά το γιορτινό τραπέζι. Κι όμως κι άλλες τροφές, όπως το κοτόπουλο ή το μοσχάρι,  έχουν την ίδια ποσότητα τρυπτοφάνης.

Η τρυπτοφάνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που ρυθμίζει τη διάθεση και τον ύπνο. Όταν καταναλώνουμε τροφές που την περιέχουν, το σώμα τη χρησιμοποιεί για να παράγει σεροτονίνη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε μελατονίνη, την «ορμόνη του ύπνου».

Ο πραγματικός όμως την υπνηλίας» βρίσκεται στους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε μαζί με τη γαλοπούλα. Από τον πουρέ μέχρι την πίτα, όλες αυτές  οι νόστιμες λιχουδιές, ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα, προκαλώντας την απελευθέρωση ινσουλίνης. Και έτσι, η τρυπτοφάνη περνάει πιο εύκολα στον εγκέφαλο και μετατρέπεται σε σεροτονίνη και μελατονίνη. Οπότε, αν αισθάνεστε νυσταγμένοι μετά το τραπέζι, δεν φταίει μόνο η γαλοπούλα, αλλά και τα συνοδευτικά!

Φυσικά, δεν είναι μόνο το φαγητό που προκαλεί  αυτή την κόπωση. Η προετοιμασία του γεύματος, τα ταξίδια, οι οικογενειακές συναντήσεις και γενικώς  η πίεση των γιορτών μπορεί να μας εξαντλήσουν, πριν καν καθίσουμε στο τραπέζι. Και, φυσικά, μόλις τελειώσουμε το φαγητό, η χαλάρωση είναι αναπόφευκτη – το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα αναλαμβάνει, μας ηρεμεί και όλα μοιάζουν να γίνονται πιο αργά.

Αν λοιπόν αναρωτιέστε πώς να αποφύγετε αυτή τη γλυκιά νύστα, η λύση είναι απλή: λιγότερο φαγητό και περισσότερη γαλοπούλα με λιγότερη σάλτσα και πουρέ. Επίσης, μια μικρή δραστηριότητα μετά από το γεύμα, μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι και ενεργοί. Αλλιώς, απλώς αποδεχτείτε την κατάσταση, χαλαρώστε στον καναπέ και απολαύστε την ήρεμη διάθεση που φέρνουν οι γιορτές!

Ήξερες ότι… η παράδοση της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας ξεκίνησε στην Αγγλία τον 16ο αιώνα, χάρη στον βασιλιά Ερρίκο τον Η’;

Ο Ερρίκος ήταν ο πρώτος Άγγλος μονάρχης που απόλαυσε γαλοπούλα ως χριστουγεννιάτικο γεύμα, αντικαθιστώντας πιο παραδοσιακά κρέατα όπως το χοιρινό και το ελάφι. Η γαλοπούλα έγινε σταδιακά σύμβολο των Χριστουγέννων λόγω της ευκολίας εκτροφής της και της δυνατότητας να ταΐσει μεγάλες οικογένειες, κατακτώντας τις γιορτές σε πολλές χώρες του κόσμου.