Μαζικές παραιτήσεις και αδιέξοδο στην εργασία: Η απογοήτευση των εργαζομένων

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων εκφράζουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο στην επαγγελματική τους πορεία, σύμφωνα με μια έρευνα του Οκτωβρίου από το «Glassdoor», η οποία συμπεριλάμβανε 3.390 επαγγελματίες. Ιδιαίτερη ανησυχία προκύπτει από τα αποτελέσματα στον τομέα της τεχνολογίας και της διαφήμισης, όπου οι εργαζόμενοι αναφέρουν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια σχετικά με τις προοπτικές εξέλιξης.

Γιατί οι εργαζόμενοι αισθάνονται απογοητευμένοι;

Η ικανοποίηση των εργαζομένων όσον αφορά στις ευκαιρίες καριέρας έχει μειωθεί από το 2022, ενισχύοντας τη θεωρία της «Μεγάλης Παραίτησης», που παρατηρήθηκε κατά την ίδια περίοδο. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις οικονομολόγων και πολιτικών για την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, δεν βλέπουν πραγματικές ευκαιρίες για ανέλιξη,  ή για μια καλύτερη θέση.

Ο οικονομολόγος της «Glassdoor», Ντάνιελ Ζάο, επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αναζητούν καλύτερες προοπτικές, αλλά δεν βρίσκουν αντίστοιχες θέσεις, κάτι που οδηγεί σε απογοήτευση και σε αίσθηση αδυναμίας. Παρά τη θέληση για αλλαγή, οι πραγματικές ευκαιρίες είναι περιορισμένες και πολλές φορές οι  άνθρωποι παραμένουν σε δουλειές που δεν τους ικανοποιούν.

Εν τω μεταξύ, η αγορά εργασίας παραμένει ασταθής, με τα ποσοστά αποχωρήσεων να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παραίτησης. Παρόλο που η αναζήτηση νέων θέσεων εργασίας είναι έντονη, οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες. Αυτή η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει καθώς οι επιχειρήσεις προγραμματίζουν τις προσλήψεις τους για το 2025, με κλάδους όπως η τεχνολογία και η ακίνητη περιουσία να ενισχυθούν λόγω των μειώσεων των επιτοκίων.

 Οι «παραιτήσεις εκδίκησης»

Επιπλέον, παρατηρείται μία νέα τάση, που αποκαλείται «παραιτήσεις εκδίκησης», σλύμφωνα με την οποία  οι εργαζόμενοι, ικανοποιημένοι με τις νέες ευκαιρίες αλλά απογοητευμένοι από την υπάρχουσα εργασία τους, αποφασίζουν να αλλάξουν θέση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει μείωση μισθού. Σύμφωνα με τα δεδομένα του «Glassdoor», το 2024 το 17% των εργαζομένων υπέστησαν μείωση αμοιβής, όταν άλλαξαν εργασία, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό το φαινόμενο επηρεάζει ιδιαίτερα τα μεσαία στελέχη, τα οποία πολλές φορές επιλέγουν να αποχωρήσουν από διευθυντικές θέσεις και να αναλάβουν συμβουλευτικούς ή λιγότερο απαιτητικούς ρόλους για να αποφύγουν την εξάντληση. Αν και η αλλαγή θέσης μπορεί να σημαίνει χαμηλότερες απολαβές, αυτό όμως δεν φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαιτέρως, αφού  αυτή η τακτική συχνά προσφέρει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και μάθηση, γεγονός που μπορεί να  ωφελήσει την επαγγελματική τους  πορεία στο μέλλον, οπότε και την προτιμούν