O Οδηγός MICHELIN ανακοίνωσε τις επιλογές του ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της ελληνικής πρωτεύουσας για το 2024.
Το Ένα Αστέρι από πέρυσι διατηρούν τα Botrini’s, CTC Urban Gastronomy, Hervé,
Hytra, Patio, Pelagos, Soil, Spondi, The Zillers και Tudor Hall, ενώ υπάρχει και μία
νέα προσθήκη: το Makris Athens.
Πράσινα Αστέρια
Στην Αθήνα, παραμένουν τα 3 εστιατόρια που διατηρούν τη διάκριση: το Delta, το
Patio και το Soil. Ο τρόπος με τον οποίο οι chefs προσεγγίζουν τις δημιουργίες τους, επιλέγουν τις πρώτες ύλες και επικοινωνούν τη φιλοσοφία τους στους πελάτες τους ευαισθητοποιεί και επηρεάζει, όχι μόνο τη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Bib Gourmand
Αυτή η κατηγορία αναδεικνύει τα εστιατόρια που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική
σχέση ποιότητας-τιμής που προσφέρουν. Φέτος, οι επιθεωρητές του Οδηγού MICHELIN
έχουν επιλέξει 6 εστιατόρια, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα
ολοκληρωμένο γεύμα σε προσιτή τιμής. Τo Cerdo Negro 1985, το Fine Mess Smokehouse, το Jerár και το Nolan διατηρούντις διακρίσεις τους, ενώ υπάρχουν και 2 νέες προσθήκες:
το Άκρα του Γιάννη Λουκάκη και του Σπύρου Πεδιαδιτάκη και το Pharaoh, όπου ο chef Μανώλης Παπουτσάκης εμπνέεται από τις ελληνικές γαστρονομικές παραδόσεις.
Επιπλέον, οι επιθεωρητές εντυπωσιάστηκαν και από 4 εστιατόρια που κέρδισαν φέτος για
πρώτη φορά τη θέση τους στις επιλογές του Οδηγού, χάρη στο υψηλό επίπεδο της κουζίνας
τους. Με το το Dolli’s, το Esthiō, το Gallina και το Ovio, ο αριθμός των Προτεινόμενων
εστιατορίων για την Αθήνα το 2024 αυξάνεται στα 18.
Η πλήρης λίστα με τις επιλογές του Οδηγού MICHELIN 2024 για την Αθήνα είναι διαθέσιμη
δωρεάν στην ιστοσελίδα και στο app του Οδηγού MICHELIN.
Ήξερες ότι… ο Οδηγός Michelin ξεκίνησε ως δώρο για οδηγούς;
Ο διάσημος γαστρονομικός οδηγός Michelin, που σήμερα αποτελεί «Βίβλο» για τα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου, ξεκίνησε με έναν τελείως διαφορετικό σκοπό! Η πρώτη του έκδοση κυκλοφόρησε το 1900 στη Γαλλία από τους αδελφούς Αντρέ και Εντουάρ Μισελέν – τους ίδιους πίσω από τη γνωστή εταιρεία ελαστικών. Και όχι, ο στόχος τους δεν ήταν να αναδείξουν γαστρονομικά αριστουργήματα, αλλά… να πουλήσουν λάστιχα!
Πώς ξεκίνησε;
Ο πρώτος Οδηγός Michelin ήταν ένα δωρεάν μικρό βιβλιαράκι, σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους οδηγούς να βρίσκουν πρακτικές πληροφορίες: πού θα βρουν βενζινάδικα, συνεργεία, και σημεία ξεκούρασης για τις μεγάλες διαδρομές τους. Να θυμάσαι, στις αρχές του 20ού αιώνα, τα αυτοκίνητα ήταν πολυτέλεια, οι δρόμοι ελάχιστοι, και οι πληροφορίες λιγοστές.
Η στροφή στη γαστρονομία
Η μεγάλη αλλαγή ήρθε το 1926, όταν ο οδηγός άρχισε να συμπεριλαμβάνει αξιολογήσεις εστιατορίων. Το σύστημα με τα αστέρια εμφανίστηκε το 1931, με τα τρία αστέρια να υποδεικνύουν ήδη από τότε την «εξαιρετική κουζίνα, που αξίζει ειδικό ταξίδι». Από εκείνη τη στιγμή, ο Οδηγός Michelin έγινε το απόλυτο σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της γεύσης.
Κάτι που ίσως δεν ήξερες:
Η αυστηρότητα του οδηγού είναι θρυλική. Οι επιθεωρητές του είναι ανώνυμοι, εκπαιδεύονται για χρόνια και πληρώνουν πάντα το λογαριασμό τους στα εστιατόρια, ώστε να μην επηρεάζονται από ειδική μεταχείριση. Επίσης, δεν μοιράζουν αστέρια μόνο στα πανάκριβα εστιατόρια. Υπάρχει και το Bib Gourmand, που αναγνωρίζει ποιοτικά και οικονομικά φιλικά μαγαζιά.
Το fun fact που θα κλέψει την παράσταση!
Ο οδηγός έγινε τόσο γνωστός, που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η συμμαχική διοίκηση ζήτησε από τη Michelin να εκτυπώσει ξανά έναν παλιό χάρτη της Γαλλίας από το 1939, γιατί είχε τις καλύτερες πληροφορίες για τους δρόμους της εποχής!
Την επόμενη φορά που θα δεις ένα αστέρι Michelin δίπλα από το όνομα ενός εστιατορίου, να θυμάσαι πως όλα ξεκίνησαν από μια έξυπνη ιδέα για να πουληθούν… λάστιχα αυτοκινήτων!