Η δυσκολία στον ύπνο είναι ένα κοινό πρόβλημα και αρκετές αιτίες μπορεί να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται να κοιμηθούν, όταν πέφτουν στο κρεβάτι τους, ενώ τους παίρνει πιο εύκολα ο ύπνος στον καναπέ. Ο εγκέφαλος ενεργοποιείται γρήγορα μόλις σηκωθούμε από τον καναπέ, ενώ για να νιώσουμε υπνηλία απαιτείται περισσότερος χρόνος, συνήθως από 10 έως 20 λεπτά, και κατάλληλες συνθήκες, όπως το σκοτάδι και η ηρεμία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το φαινόμενο της «αδράνειας ύπνου» μας επιτρέπει ξανακοιμηθούμε, εύκολα αν έχουμε διακοπεί για λίγο. Επίσης, η υπνηλία που νιώθουμε το πρωί συνδέεται με αυτό το φαινόμενο.
Για να καταπολεμήσουμε τη δυσκολία ύπνου, δεν πρέπει να περιμένουμε να νιώσουμε έντονη υπνηλία πριν ξαπλώσουμε. Είναι καλύτερο να πέσουμε στιοκρεβάτι, όταν αρχίσουμε να νιώθουμε την αναπνοή μας να επιβραδύνεται, ή όταν το μυαλό μας είναι κουρασμένο. Η δημιουργία μιας συγκεκριμένης ρουτίνας είναι επίσης σημαντική, καθώς οι διάφορες δραστηριότητες και οι συζητήσεις που μπορεί να έχουμε πριν ξαπλώσουμε, καθυστερούν τον ύπνο. Για παράδειγμα, είναι καλό να ολοκληρώνουμε όλες τις καθημερινές μας υποχρεώσεις πριν καθίσουμε στον καναπέ, έτσι ώστε να χαλαρώσουμε και να προετοιμαστούμε.
Επιπλέον, αν έχουμε συσχετίσει το κρεβάτι μας με αποτυχία στον ύπνο, μπορεί να αναπτύξουμε άγχος που δυσκολεύει την κατάσταση. Για να σπάσουμε αυτούς τους αρνητικούς συνειρμούς, θα πρέπει να πηγαίνουμε για ύπνο μόνο όταν νιώθουμε πραγματικά νυσταγμένοι και να αποφεύγουμε να παρακολουθούμε την ώρα που περνάει από τη στιγμή που ξαπλώνουμε. Αυτή η τεχνική χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να αποδώσει αποτελέσματα.
Επίσης, η πίεση που νιώθουμε από τον φόβο ότι δεν θα καταφέρουμε να κοιμηθούμε, μόνο επιδεινώνει την κατάσταση. Αντί να βλέπουμε τον ύπνο σαν μια υποχρέωση, είναι καλύτερο να τον αντιμετωπίζουμε φυσικά και χωρίς άγχη, όπως ακριβώς δεν μας αγχώνει η δίψα όταν θέλουμε να πιούμε νερό.
Ένα άλλο συχνό πρόβλημα είναι όταν το μυαλό μας συνεχώς «τρέχει» και μας απασχολεί με διάφορες σκέψεις. Η λύση είναι να βρούμε κάτι να απασχολούμαστε πριν αποκοιμηθούμε, είτε πρόκειται για ένα θέμα που είδαμε στην τηλεόραση, είτε για ένα προσωπικό ή επαγγελματικό ζήτημα. Μια άλλη στρατηγική είναι να θέσουμε στον εαυτό μας μια μικρή νοητική πρόκληση, όπως να σκεφτόμαστε ένα όνομα για κάθε γράμμα της αλφαβήτου, μέχρι να μας πάρει ο ύπνος.
Ήξερες ότι… ο ύπνος στον καναπέ μπορεί να επηρεάσει τα όνειρά σου;
Η στάση του σώματος κατά τον ύπνο στον καναπέ – συνήθως μισοξαπλωμένη ή σε περιορισμένο χώρο – μπορεί να οδηγήσει σε ζωντανά και παράξενα όνειρα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ασυνήθιστες θέσεις αυξάνουν την πίεση στο σώμα, προκαλώντας μικρο-διακοπές στον ύπνο, οι οποίες σχετίζονται με πιο έντονες και συχνά αλλόκοτες εμπειρίες στον κόσμο των ονείρων.
Επιπλέον, εάν ο καναπές βρίσκεται σε χώρο με φως ή θόρυβο, ο εγκέφαλος μπορεί να “ενσωματώσει” τα εξωτερικά ερεθίσματα στα όνειρα, οδηγώντας σε ακόμη πιο ασυνήθιστες σκηνές. Οπότε, αν ονειρεύεσαι κάτι τρελό μετά από έναν υπνάκο στον καναπέ, ίσως να φταίει η θέση σου ή ο ήχος της τηλεόρασης στο background!