Γιατί τσακωνόμαστε στα γιορτινά τραπέζια; Το Harvard βρήκε την εξήγηση

Αν έχεις πέσει θύμα μιας οικογενειακής γιορτινής αψιμαχίας, είτε πάνω από τη γαλοπούλα είτε γύρω από τη βασιλόπιτα, μην αισθάνεσαι μόνος. Το φαινόμενο των καβγάδων κατά τις γιορτές είναι συχνό και όχι μόνο στη χώρα μας, όπως έδειξε και μια έρευνα του Harvard.

Οι αδιάκριτες ερωτήσεις, όπως «Εσύ πότε θα παντρευτείς;», «Πότε θα κάνεις παιδιά;», «Γιατί δεν έχεις βρει ένα καλό παιδί να νοικοκυρευτείς;» και άλλες παρόμοιες, συχνά δυναμιτίζουν το κλίμα, ειδικά σε μία οικογενειακή συγκέντρωση, η οποία προορίζεται για να διατηρηθεί η αρμονία και η οικογενειακή ατμόσφαιρα, αλλά τελικά καταλήγει να εξελίσσεται σε ναρκοπεδίο αντιπαραθέσεων.

Αυτό το συνηθισμένο φαινόμενο, ωστόσο, δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και την επιστημονική κοινότητα, η οποία έχει προσπαθήσει να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν οι καβγάδες κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Σύμφωνα με τον Justin Gillis, έναν κλινικό θεραπευτή στο νοσοκομείο McLean που συνδέεται με το Harvard και την έρευνα που διεξήγαγε, όλοι είμαστε πιο επιρρεπείς σε αυτές τις συγκρούσεις των διακοπών εξαιτίας μιας ποικιλίας στρεσογόνων παραγόντων.

Ο Gillis επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών γινόμαστε πιο ευάλωτοι συναισθηματικά, γεγονός που δυσχεραίνει την αποτελεσματική επικοινωνία. Οι αυξημένες συναισθηματικές ανάγκες μας για αγάπη, τρυφερότητα και αποδοχή, μας δημιουργούν εντάσεις, που επηρεάζουν τη λογική και τη συμπεριφορά μας, οδηγώντας μας σε αμυντικές ή επιθετικές τακτικές, ανάλογα την περίσταση.

Παράλληλα, η κατανάλωση αλκοόλ κατά τις γιορτές μπορεί να εντείνει τις διαφωνίες. Σύμφωνα με έρευνα του 2021 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 57% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είδε τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας να γίνεται πιο επιρρεπές σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Όπως είναι γνωστό, το αλκοόλ μειώνει τις αναστολές και δυσκολεύει τη διατήρηση της ψυχραιμίας και της συγκέντρωσης.

Αν και οι εντάσεις είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τις γιορτές, υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι για να τις διαχειριστούμε και να τις αποτρέψουμε από το να κλιμακωθούν. Ο σωστός προγραμματισμός και ο καθορισμός σαφών ορίων εκ των προτέρων είναι σημαντικά βήματα για την αποφυγή περιττών διαφωνιών.

Ο Gillis προτείνει κάποιες πρακτικές συμβουλές:

Όρισε χρονικά όρια για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Δεν χρειάζεται να διαρκούν ατελείωτα. Φάτε, κουβεντιάστε και μετά ας επιστρέψει ο καθένας στις δραστηριότητές του.

Ζήτησε βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεσαι. Η στήριξη από κάποιον με τον οποίο συμφωνείς, μπορεί να βοηθήσει να μετριαστούν οι εντάσεις σε δύσκολες στιγμές.

Προετοίμασε απαντήσεις για τις αδιάκριτες ερωτήσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να σταματήσεις οποιαδήποτε άβολη κουβέντα και να αποτρέψεις τη συνέχισή της.

Πώς να μειώσεις την ένταση την επόμενη φορά, αν δεν την έχεις προλάβει:

Αν κάποιος κάνει μια άβολη ή προκλητική ερώτηση, είναι καλό να αλλάξεις θέμα και να στραφείς σε κάτι πιο ουδέτερο ή θετικό. Αναγνωρίζοντας ότι κάποιες απόψεις είναι αμετάβλητες, όπως και τα άτομα που τις εκφέρουν, μπορείς να καταλάβεις ότι η εμπλοκή σε συγκρούσεις δεν οδηγεί σε λύσεις. Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνει είναι να παραμείνεις ψύχραιμος. Αν κάποιος είναι επιθετικός ή επικριτικός, ίσως αυτό να δείχνει την αξία που αποδίδει στη γνώμη σου. Η διατήρηση μιας ήρεμης και συμπονετικής στάσης μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης.

Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι το οικογενειακό τραπέζι είναι για να γιορτάσεις και να περάσεις ευχάριστα, όχι για να εμπλακείς σε καβγάδες. Αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό από όλα.