Καθώς τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων μας, αρχίζουν να αποκτούν μία ψηφιακή διάσταση, η ασφάλεια των συνδεδεμένων συσκευών και των δικτύων τους θα είναι το κλειδί για να διατηρήσουμε τις πληροφορίες αλλά και τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά μας ασφαλή. Οι ερευνητές της Kaspersky μελέτησαν αρκετές δημοφιλείς αυτόματες ταΐστρες κατοικίδιων και διαπίστωσαν ότι ορισμένες από αυτές έχουν ευπάθειες που επιτρέπουν σε εισβολείς να κατασκοπεύουν κρυφά τα θύματα, να κλέβουν δεδομένα -συμπεριλαμβανομένων εγγραφών κάμερας και μικροφώνου- να έχουν πρόσβαση σε άλλες συσκευές μέσα στο ίδιο δίκτυο και να αποκτούν τον πλήρη έλεγχο της συσκευής.
Στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας, συσκευές όπως οι ταΐστρες κατοικίδιων γίνονται πιο έξυπνες με τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι έξυπνες ταΐστρες κατοικίδιων χορηγούν φαγητό βάσει χρονοδιαγράμματος και προσφέρουν απομακρυσμένη παρακολούθηση και επικοινωνία μέσω λειτουργιών όπως μικρόφωνα, ηχεία και κάμερες. Ελέγχονται μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, επιτρέποντας εύκολη διαχείριση και ενημερώσεις.
Οι ειδικοί της Kaspersky πραγματοποίησαν ανάλυση ασφαλείας σε μία δημοφιλή έξυπνη ταΐστρα κατοικίδιων που διατίθεται σε online marketplaces. Η μελέτη αποκάλυψε πολλά σημαντικά ζητήματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης hard-coded διαπιστευτηρίων και μιας επισφαλούς διαδικασίας ενημέρωσης firmware. Εάν γίνει εκμετάλλευση από απομακρυσμένο εισβολέα, αυτές οι ευπάθειες θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη μη εξουσιοδοτημένη εκτέλεση κώδικα, την τροποποίηση των ρυθμίσεων της συσκευής και την κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ζωντανών ροών βίντεο που αποστέλλονται στον cloud server. Τέτοιες αδυναμίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετατρέψουν το pet feeder σε εργαλείο παρακολούθησης, θέτοντας σε κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών.
Η υπό μελέτη έξυπνη ταΐστρα είναι συμβατή με φωνητικούς βοηθούς, επιτρέποντας στους χρήστες να την ελέγχουν χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές. Ωστόσο, υπάρχει ένα κρίσιμο ελάττωμα ασφαλείας στη ρύθμισή της. Το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης του MQTT broker είναι κωδικοποιημένα στο εκτελέσιμο αρχείο, καθιστώντας τα ίδια για όλες τις συσκευές του ίδιου μοντέλου. Αυτή η ευπάθεια ενέχει σημαντικό κίνδυνο, επειδή ένας εισβολέας που αποκτά τον έλεγχο μιας ταΐστρας μπορεί να την εκμεταλλευτεί για να εξαπολύσει επόμενες επιθέσεις σε άλλες συσκευές του δικτύου. Ο εισβολέας μπορεί να υποκλέψει και να χειριστεί τις εντολές, αναλαμβάνοντας ενδεχομένως τον πλήρη έλεγχο της συσκευής.
Τέλος, η παραβίαση των προγραμμάτων ταΐσματος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του κατοικίδιου και να προσθέσει επιπλέον οικονομική και συναισθηματική επιβάρυνση στον ιδιοκτήτη.
«Καθώς οι ζωές μας είναι άρρηκτα συνυφασμένες με έξυπνες συσκευές, οι εισβολείς εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τους πιο αδύναμους κρίκους στο διασυνδεδεμένο οικοσύστημά μας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους που θέτουν οι απροσδόκητες συσκευές και να διατηρούμε μια συνεχή κατάσταση επαγρύπνησης. Παραμένοντας ενημερωμένοι, εφαρμόζοντας καλή ψηφιακή υγιεινή και ενισχύοντας τη συλλογική ευθύνη για την ασφάλεια, μπορούμε να εμποδίσουμε την ενίσχυση των επιτιθέμενων και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα του διασυνδεδεμένου κόσμου μας», σχολιάζει ο Roland Sako, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky.
Η ομάδα της Kaspersky έχει αναφέρει στον προμηθευτή όλα τα τρωτά σημεία που εντοπίστηκαν.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με την αδυναμία των έξυπνων pet feeders στο Securelist.com.
Ήξερες ότι… η πρώτη αυτόματη ταΐστρα πουλιών εφευρέθηκε για να βοηθήσει στην παρατήρηση άγριων πτηνών;
Η ιδέα ανήκει στον φυσιολάτρη Χανς Γκίλμπερτ, ο οποίος ήθελε να προσελκύσει σπάνια πουλιά στον κήπο του για να τα μελετήσει. Η ταΐστρα λειτουργούσε με έναν μηχανισμό που απελευθέρωνε σπόρους όταν τα πουλιά προσγειώνονταν σε αυτή, δίνοντας την ευκαιρία στον εφευρέτη να τα παρατηρεί χωρίς να τα ενοχλεί. Σήμερα, οι αυτόματες ταΐστρες έχουν εξελιχθεί και χρησιμοποιούνται από χιλιάδες λάτρεις των πουλιών παγκοσμίως!