Ο χυμός που κάνει θαύματα στον μεταβολισμό και στο έντερο

Ο καρπός του σαμπούκου (ή ζαμπούκου), γνωστός για τις παραδοσιακές του χρήσεις στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, φαίνεται να έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Ειδικότερα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrients «και διεξήχθη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, υποδεικνύει ότι ο χυμός από σαμπούκο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας, ενισχύοντας το μικροβίωμα του εντέρου και αυξάνοντας τις καύσεις.

Η μελέτη, που περιλάμβανε 18 υπέρβαρους ενήλικες, έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού σαμπούκου μπορεί να επηρεάσει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου και, πιθανώς, να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν τον χυμό σαμπούκου παρουσίασαν μεγαλύτερες καύσεις και βελτιωμένη μεταβολική λειτουργία σε σύγκριση με εκείνους που πήραν το placebo.

Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του σαμπούκου ως «υποτιμημένου καρπού», που αξίζει περισσότερο ενδιαφέρον για τις πιθανές διατροφικές του αξίες. Η ενίσχυση της κατανόησης για την αξία του στην υγεία ανοίγει νέους δρόμους για τη χρήση του σε διάφορες θεραπευτικές στρατηγικές, ιδίως για την υποστήριξη της μεταβολικής υγείας και της διαχείρισης του σωματικού βάρους.

Ήξερες ότι

Ο καρπός του σαμπούκου (ή ζαμπούκου) προέρχεται από το φυτό κουφοξυλιά (Sambucus nigra), το οποίο είναι θάμνος, ή μικρό δέντρο που συναντάται κυρίως στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Οι καρποί του σαμπούκου είναι μικρά μαύρα ή κόκκινα μούρα, τα οποία χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στη φαρμακευτική και τη διατροφή.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι καρποί του σαμπούκου πρέπει να καταναλώνονται μόνο αφού μαγειρευτούν, καθώς ωμοί περιέχουν δηλητηριώδη ουσία (σαμπουκίνες,) που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.