Πώς η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου: Η έρευνα της Οξφόρδης

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φέρνει στο φως την τεράστια επίδραση που έχει η διατροφή μας στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η έρευνα αυτή, που παρακολούθησε περισσότερες από μισό εκατομμύριο γυναίκες για 16,6 χρόνια, αποδεικνύει πως οι καθημερινές διατροφικές επιλογές μας ενδέχεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας.

Η μελέτη, που περιλάμβανε 97 διατροφικά στοιχεία, αποκάλυψε ότι ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, ενώ άλλα μπορούν να τον μειώσουν σημαντικά. Στα “επικίνδυνα” τρόφιμα συγκαταλέγονται το αλκοόλ και το κόκκινο κρέας, τα οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αλκοόλ (20 γραμμάρια ημερησίως, δηλαδή περίπου δύο ποτά) αυξάνει τον κίνδυνο κατά 15%, ενώ το κόκκινο κρέας, ειδικά το επεξεργασμένο, όπως το μπέικον ή τα λουκάνικα, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 8% με μόλις 30 γραμμάρια καθημερινής κατανάλωσης.

Αντίθετα, τα καλά νέα έρχονται από το ασβέστιο, που φαίνεται να έχει προστατευτική δράση. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση 300 mg ασβεστίου ημερησίως (π.χ. ένα ποτήρι γάλα) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 17%. Επίσης, άτομα με γονίδια, που σχετίζονται με υψηλότερη κατανάλωση γάλακτος, έχουν 40% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου για κάθε 200 γραμμάρια γάλακτος που καταναλώνουν καθημερινά.

Αλλά το ασβέστιο δεν είναι το μόνο «φάρμακο». Δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, μήλα και φυλλώδη λαχανικά προσφέρουν επίσης σημαντική προστασία. Για παράδειγμα, η κατανάλωση 20 γραμμαρίων δημητριακών ολικής αλέσεως, ή μισού φρούτου την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο κατά 10%.

Ήξερες ότι …ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τις πιο συχνά διαγνωσμένες μορφές καρκίνου, αλλά μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό;

Ο καρκίνος αυτός συχνά ξεκινά ως πολύποδας, ένας μικρός καλοήθης όγκος στο εσωτερικό του παχέος εντέρου, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθεια. Το ενθαρρυντικό είναι ότι με τακτικούς προληπτικούς ελέγχους, όπως η κολονοσκόπηση, οι πολύποδες μπορούν να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν πριν γίνουν επικίνδυνοι.

Η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, η τακτική άσκηση και η αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.