Βιβλία vs social media: Ας νικήσουν τα βιβλία!

Είναι γεγονός πως η επαφή με τα κοινωνικά δίκτυα έχει αντικαταστήσει την απόλαυση ενός καλού βιβλίου. Στο πρόσφατο άρθρο της στους «Financial Times», η συγγραφέας Mia Levitin μιλά για τη «σάπια κατάσταση» ( rot brain) του εγκεφάλου και τον αργό θάνατο της ανάγνωσης, αποδίδοντας αυτή την ανησυχητική πραγματικότητα την επιρροή των social media στην καθημερινότητά μας. Η  Levitin παρατηρεί πως ακόμα και οι φοιτητές Λογοτεχνίας διαβάζουν λιγότερο, ενώ μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό των ενηλίκων στη Βρετανία που διαβάζουν βιβλία έχει μειωθεί δραματικά από το 2015.

Γιατί  διαβάζουμε λιγότερο τελικά

Τα κοινωνικά δίκτυα και τα ψηφιακά μέσα αναμφίβολα ενισχύουν μια ακατάπαυστη ροή πληροφοριών, που προκαλεί έντονες εκρήξεις ντοπαμίνης, σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα Maryanne Wolf. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο εθιστική από το διάβασμα ενός βιβλίου, που απαιτεί συγκέντρωση και προσπάθεια, κάτι που καθιστά την ανάγνωση λιγότερο ελκυστική σε σύγκριση με τις στιγμιαίες ανταμοιβές των social media.

Ωστόσο, η ανάγνωση παραμένει σημαντική για την ευημερία μας. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν συστηματικά βιώνουν λιγότερο άγχος, έχουν καλύτερο ύπνο και βελτιωμένη συγκέντρωση. Κάποιες έρευνες μάλιστα αναφέρουν ότι ακόμα και 6 λεπτά ανάγνωσης την ημέρα μπορεί να μειώσουν το άγχος κατά δύο τρίτα.

Η βιβλιοθεραπεύτρια Ella Berthoud προτείνει τρόπους για να ξαναβρούμε τη συνήθεια της ανάγνωσης. Για παράδειγμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε με audiobook,s ή να διαβάσουμε πιο σύντομα κείμενα, όπως διηγήματα και graphic novels. Επίσης, μια συμμετοχή σε λέσχες ανάγνωσης μπορεί να προσφέρει το κίνητρο που χρειαζόμαστε, ενώ η συγγραφέας Maria Popova μας υπενθυμίζει ότι η λογοτεχνία ήταν το πρώτο «Ίντερνετ» στην ιστορία, επιτρέποντάς μας να εμβαθύνουμε σε έναν κόσμο χωρίς διακοπές και ειδοποιήσεις.