Η αληθινή ευφυΐα και η ικανότητα να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα- Ο ορισμός του Steve Jobs

Ο Steve Jobs, ο άνθρωπος που με τις καινοτομίες του άλλαξε τον κόσμο της τεχνολογίας, είχε μια ιδιαίτερη αντίληψη για το τι πραγματικά χαρακτηρίζει έναν ευφυή άνθρωπο. Σύμφωνα με εκείνον, η ευφυΐα δεν περιορίζεται μόνο σε δείκτες, όπως το IQ ή τη μνήμη, αλλά επεκτείνεται σε άλλες δεξιότητες και αντιλήψεις, που αποδεικνύουν την ικανότητα να βλέπουμε πέρα από το προφανές.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της ευφυΐας, σύμφωνα με τον Jobs, είναι η δυνατότητα να βλέπει κανείς τη συνολική εικόνα. Σε μια διάλεξή του το 1982 στην Academy of Achievement, ανέφερε ότι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ανθρώπου που σκέφτεται διαφορετικά είναι η ικανότητα να “ξεζουμάρει” την κατάσταση. Δηλαδή, το να μπορεί να δει πέρα από τις μικρές λεπτομέρειες και να αντιληφθεί τις συνδέσεις και τα μοτίβα, που άλλοι δεν είναι σε θέση να παρατηρήσουν.

Ο Jobs χρησιμοποίησε την εικόνα ενός ψηλού κτιρίου για να εξηγήσει αυτή την ικανότητα: «Όταν βρίσκεσαι στον 80ο όροφο και βλέπεις όλη την πόλη από ψηλά, έχεις τη δυνατότητα να κατανοήσεις το συνολικό τοπίο, ενώ οι άλλοι προσπαθούν να καταλάβουν τη διαδρομή από το σημείο Α στο σημείο Β διαβάζοντας μικρούς χάρτες»,έλεγε. Αυτή η ικανότητα να βλέπεις το όλο και να συνδέεις σημεία που άλλοι αγνοούν είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν ευφυή άνθρωπο από τους υπόλοιπους.

Πέρα από αυτή την ικανότητα, ο Jobs υποστήριξε ότι η αυτογνωσία είναι θεμελιώδης για τους ευφυείς ανθρώπους, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν τα εμπόδια που αυτοί οι ίδιοι δημιουργούν, κάνοντάς τους να προσπαθούν να τα ξεπεράσουν. Επίσης, η συναισθηματική νοημοσύνη, αλλά και η ικανότητα να διαχειρίζονται και να επιδιορθώνουν τις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους, είναι βασικά χαρακτηριστικά των ευφυών.

Επιπλέον, η ικανότητα προσαρμογής είναι ζωτικής σημασίας. Οι πραγματικά ευφυείς άνθρωποι ακούν το feedback των γύρω τους, ακόμα και την κριτική, την επεξεργάζονται γρήγορα και την ενσωματώνουν στις αποφάσεις τους. Η παρατηρητικότητα είναι εξίσου σημαντική, καθώς και η ικανότητα να παρατηρεί κανείς λεπτομέρειες που άλλοι αγνοούν, γιατί τους οδηγεί στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Και τέλος, η αδιάκοπη περιέργεια είναι κάτι που διακρίνει τους ευφυείς, μιας η συνεχής αναζήτηση νέας γνώσης τους επιτρέπει να αναπτύσσονται και να σκέφτονται με πιο σύνθετο τρόπο.

Αυτά άλλωστε τα χαρακτηριστικά έκαναν τον Steve Jobs έναν οραματιστή και επαναστάτη της τεχνολογίας. Δεν είχε απλώς την ικανότητα να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, αλλά διέθετε και την ευχέρεια του να συνδυάζει τις διαφορετικές του δεξιότητες, αντιμετωπίζοντας έτσι κάθε πρόκληση που συναντούσε.

Ήξερες ότι… ο Steve Jobs είχε εμμονή με το design σε βαθμό που… καθυστέρησε την κυκλοφορία του πρώτου Macintosh επειδή δεν του άρεσε η απόχρωση του μπεζ;

Ναι, καλά διάβασες. Ο Jobs δεν ήταν απλά ένας οραματιστής της τεχνολογίας, αλλά και ένας μανιακός με την αισθητική – σε σημείο που οι συνεργάτες του έφταναν στα όριά τους. Όταν η ομάδα του Macintosh είχε σχεδόν ολοκληρώσει το πρώτο μοντέλο, εκείνος σταμάτησε τα πάντα γιατί το μπεζ του υπολογιστή δεν ήταν «σωστό». Ήθελε ένα συγκεκριμένο τόνο, που δεν φαινόταν ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ ψυχρό, και μετά από πολλές δοκιμές κατέληξε στο «Platinum», μια απόχρωση που έγινε σήμα κατατεθέν της Apple.

Αλλά η τελειομανία του δεν σταματούσε εκεί. Ήθελε μέχρι και τα εσωτερικά κυκλώματα των υπολογιστών του να είναι όμορφα, παρόλο που κανένας χρήστης δεν θα τα έβλεπε ποτέ! Πίστευε ότι η ομορφιά και η αρμονία πρέπει να υπάρχουν παντού, ακόμα και σε σημεία που δεν φαίνονται.

Αυτή η εμμονή με τη λεπτομέρεια ήταν που έκανε την Apple μοναδική. Και μπορεί ο Jobs να ήταν σκληρός με τους συνεργάτες του, αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε τη φιλοσοφία του: προϊόντα που δεν ήταν απλώς λειτουργικά, αλλά και έργα τέχνης.

“Η απλότητα είναι η απόλυτη μορφή της πολυπλοκότητας.” – Steve Jobs