Η απώλεια βάρους μπορεί να φαντάζει πολύ δύσκολη όταν βρίσκεσαι σε περίοδο
νηστείας, όμως αυτό δεν ισχύει!
Επειδή η διατροφή σου αυτές τις ημέρες αποτελείται κυρίως από τρόφιμα πλούσια σε
υδατάνθρακες , όπως ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, θα πρέπει προσέξεις τις καθημερινές σου
διατροφικές επιλογές για να μην αυξήσεις το βάρος σου.
Για την περίοδο της νηστείας λοιπόν, ακολούθησε τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές
για να παραμείνεις στον στόχο σου:
1. Δώσε προσοχή στην ποσότητα των νηστίσιμων τροφίμων που καταναλώνεις, καθώς
κάποια από αυτά μπορεί να κρύβουν αρκετές θερμίδες.
2. Το λάδι, το ταχίνι, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, ο χαλβάς, μπορεί να είναι υγιεινά και
νηστίσιμα, αλλά είναι και πλούσια σε θερμίδες.
3. Σχεδίασε από πριν τα γεύματά σου για να γνωρίζεις ακριβώς τι πρέπει να καταναλώσεις μέσα
στην ημέρα σου.Έτσι, θα ελέγξεις καλύτερα την πείνα σου, δεν θα παραλείψεις γεύματα και
δεν θα χαλάσεις το πρόγραμμά σου.
Παράλληλα, στη νηστεία, όπως και στις διάφορες μορφές φυτοφαγίας, παρατηρείται έλλειψη σε κάποια θρεπτικά συστατικά που μπορούν όμως να καλυφτούν με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφών. Ένα από αυτά είναι η πρωτεΐνη και κατά τη διάρκεια νηστείας για να καλυφτούν οι ανάγκες σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης θα πρέπει να γίνεται σωστός συνδυασμός τροφών όπως:
– όσπρια + δημητριακά (π.χ. φασολάδα + ψωμί ολικής αλέσεως)
– όσπρια + ρύζι (φακές + ρύζι)
– δημητριακά + ξηροί καρποί (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως + καρύδια ή αμύγδαλα)
Επίσης μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου τρόφιμα, όπως:
– Θαλασσινά, όπως γαρίδες ψητές ή βραστές, χταπόδι ψητό ή ξυδάτο,
καλαμάρι ψητό που θα σου προσφέρουν πρωτεΐνη και ω-3 λιπαρά οξέα.
– Τρόφιμα με βάση τη σόγια (κιμάς σόγιας, γάλα σόγιας, τόφου.
Παράδειγμα επιλογών γευμάτων κατά την περίοδο της νηστείας
ΠΡΩΙ
· Κουλούρι Θεσσαλονίκης, χυμός
· Ψωμί με μελί και ταχίνι, τσάι
· Δημητριακά με γάλα σόγιας
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ
· Μπανάνα, κριτσίνια ολικής άλεσης
· Μήλο, μπάρα δημητριακών
· Αποξηραμένα δαμάσκηνα, σύκα , αμύγδαλα, καρύδια
ΜΕΣΗΜΕΡΙ
· Φακόρυζο ή Ρεβίθια με ρύζι και ταχίνι
· Μαυρομάτικα με καλαμπόκι, καρότο, σέλινο, κρεμμύδι
· Σουπιές με σπανάκι
Σαλάτα: Λάχανο, καρότο ή μπρόκολο ή βραστά λαχανικά
ΑΠΟΓΕΥΜΑ
· Χαλβάς, μήλο
· Παστέλι, πορτοκάλι
· Μαύρη σοκολάτα
ΒΡΑΔΥ
– Ντάκος με ντομάτα+ ελιά
– Ταμπουλέ με πλιγούρι ή κινοα – ντομάτα φρέσκο κρεμμυδάκι – μαιντανό – δυόσμο
-Σαλάτα : Μαρούλι ρόκα ντομάτα ή χόρτα βραστάή κολοκυθάκια βραστά
-Επιδόρπιου γιαουρτιού από αμύγδαλο