Τι είναι το Σύνδρομο Μετασεισμικής Ζάλης και ποια τα συμπτώματα του

Κάτοικοι της Σαντορίνης επισκέφθηκαν τους γιατρούς, παραπονούμενοι για ζαλάδες, ναυτίες και ιλίγγους, συμπτώματα που θυμίζουν την αίσθηση που έχουμε μετά από ένα μεγάλο ταξίδι με πλοίο.

Τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται με το Σύνδρομο Μετασεισμικής Ζάλης, το οποίο πλήττει συχνά τα άτομα που ζουν σε περιοχές με αυξημένη σεισμική δραστηριότητα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως ακόμη και οι μικροί σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν περίεργες επιπτώσεις στο σώμα. Για παράδειγμα, μετά από έναν σεισμό 4,8 Ρίχτερ στο Νιου Τζέρσεϊ, οι κάτοικοι ανέφεραν ζάλη, ναυτία και ίλιγγο.

Μια μελέτη του 2021, από την οποία προέκυψε και η ονομασία «Σύνδρομο Μετασεισμικής Ζάλης», έδειξε ότι πάνω από το 42% των 3.656 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα μετά τους σεισμούς στο Κουμαμότο το 2016, ανέφεραν ότι είχαν παραισθήσεις. Η μελέτη κατέγραψε συμπτώματα όπως ζάλη και μια αίσθηση κίνησης, ενώ το σώμα παραμένει ακίνητο.

Σε άλλη έρευνα που αφορούσε στον σεισμό των 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία το 2011, παρατηρήθηκε πως οι κάτοικοι παρουσίασαν διαταραχές στην ισορροπία τους για πολλές εβδομάδες, ή και μήνες.

Επιπλέον, άλλες μελέτες δείχνουν αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μετά από σεισμούς, όπως άγχος, μετατραυματικό στρες, διαταραχές διάθεσης και προβλήματα ύπνου.

Ο καθηγητής γεωφυσικής Larry Brown από το Πανεπιστήμιο Cornell εξηγεί ότι τα συμπτώματα αυτά είναι ουσιαστικά μια μορφή ασθένειας κίνησης. «Είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα πλοίο και το έδαφος να αρχίζει να κινείται ξαφνικά. Το σώμα σου δεν το περιμένει και αυτό προκαλεί αποσταθεροποίηση», λέει.

Πού οφείλεται το Σύνδρομο Μετασεισμικής Ζάλης

Η αιτία αυτού του φαινομένου είναι η διαταραχή του αιθουσαίου συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αίσθηση της ισορροπίας. Όταν το έδαφος κουνιέται, ή όταν βρίσκεσαι σε πλοίο, οι αισθητηριακές πληροφορίες που λαμβάνει το αιθουσαίο σύστημα έρχονται σε σύγκρουση με την εικόνα από τα μάτια, δημιουργώντας την αίσθηση της κίνησης, γεγονός που οδηγεί σε ζάλη και ναυτία.

Η μετασεισμική ζάλη και ο ίλιγγος συνήθως υποχωρούν γρήγορα, εντός λίγων λεπτών ή ωρών. Ωστόσο, παράγοντες όπως η θέση σε ψηλότερους ορόφους ενός κτιρίου ή η προδιάθεση για ναυτία μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα πιο έντονα ή να τα παρατείνουν.

Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα, προτείνονται κοινές μέθοδοι κατά της ναυτίας, όπως η εστίαση σε ένα σταθερό αντικείμενο (π.χ., τον ορίζοντα), η ανάπαυση ή η κατανάλωση ζεστών ή κρύων υγρών.

Αν τα συμπτώματα συνεχιστούν, η λήψη φαρμάκων κατά της ναυτίας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμησή τους.