Πες αλήθεια: σε κάποια φάση της ζωής σου έχεις πιστέψει ότι υπάρχουν γοργόνες. Ίσως και να το ελπίζεις ακόμα. Και δεν είσαι ο μόνος. Οι γοργόνες είναι ο μόνος «μύθος» που έχει αντέξει χιλιάδες χρόνια, από τα βάθη της Μεσοποταμίας μέχρι τα depths του TikTok. Κι όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερα “περίεργα” μαθαίνουμε… Με αφορμή λοιπόν την Ημέρα Γοργόνας που γιορτάζεται κάθε 29 Μαρτίου πάμε να μάθουμε Fun Facts για αυτά τα μυστηριώδη πλάσματα…
1. Το πρώτο καταγεγραμμένο sighting; 1000 π.Χ.
Ο συριακός μύθος της θεάς Atargatis θεωρείται η πρώτη ιστορία γοργόνας. Σύμφωνα με τον θρύλο, βούτηξε στη θάλασσα από ντροπή επειδή σκότωσε τον άνθρωπό της — και μεταμορφώθηκε σε υδρόβιο πλάσμα με ουρά.
2. Οι γοργόνες στην Ελλάδα… δεν ήταν τόσο γοητευτικές
Ξέρεις την Παναγιά τη Γοργόνα στη Μυτιλήνη; Οι γοργόνες του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού δεν ήταν πάντα όμορφες — συχνά περιγράφονταν ως τρομακτικές, με δόντια καρχαρία και βλέμμα που πάγωνε καράβια. Και φυσικά, έκαναν την κλασική ερώτηση:
«Ζει ο Μέγας Αλέξανδρος;»
Αν απαντούσες «ζει και βασιλεύει», σωζόσουν. Αν όχι… σε έπαιρνε μαζί της.
3. Πιθανές εξηγήσεις: όχι, δεν ήταν θαλάσσιες πριγκίπισσες
Οι ιστορικοί πιστεύουν πως οι γοργόνες ήταν μανάτες ή ντουγκόνγκ, μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά που, με λίγη θάλασσα στα μάτια και πολύ ρομαντισμό, θύμιζαν γυναίκες που κολυμπούν.
4. Έχουν δική τους «επιστήμη»
Υπάρχει πραγματικά το πεδίο της mermaidology. Μουσεία, ντοκιμαντέρ και πανεπιστημιακά projects έχουν καταγράψει ιστορικές μαρτυρίες, θαλάσσιους θρύλους και το φαινόμενο της συλλογικής ψευδαίσθησης γύρω από γοργόνες.
Επίσης, η NOAA (Αμερικανική Ωκεανογραφική Υπηρεσία) έχει δημοσιεύσει επίσημη διάψευση περί ύπαρξης γοργονών — γιατί προφανώς… έπρεπε.
5. Στη Δανία υπάρχει real-life… mermaid embassy
Το 2020 δημιουργήθηκε στη Δανία το Mermaid Embassy — ένας πολυχώρος τέχνης και performance, αφιερωμένος στις υδάτινες υπάρξεις και τον συμβολισμό τους για τον φεμινισμό, τη σεξουαλικότητα και την κλιματική κρίση. (Ναι, οι γοργόνες είναι και ακτιβίστριες τώρα.)
*** Αν ποτέ βρεθείς σε βάρκα, ανοιχτά, και δεις μια κοπέλα με ουρά να σε χαιρετάει… μην βγάλεις story. Ρώτα πρώτα αν ζει ο Μέγας Αλέξανδρος.