X-ray για πάπυρους: ναι, γίνεται!

Καλά τα μουσεία, ωραία τα παλιά βιβλία, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ ότι υπάρχουν κείμενα που δεν τα έχει διαβάσει ποτέ κανείς – όχι επειδή δεν ήθελε, αλλά επειδή… δε γινόταν; Μιλάμε για αρχαίους παπύρους, περγαμηνές και χειρόγραφα αιώνων που είναι τόσο εύθραυστα, που αν πας να τα ανοίξεις, διαλύονται στο λεπτό. Κυριολεκτικά – έχουν υπάρξει πάπυροι που απλώς εξερράγησαν με το που κάποιος τόλμησε να τους ξεδιπλώσει.

Και τότε ήρθε η τεχνολογία να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να παρέμβει.
Το 2016, μια ομάδα στο MIT παρουσίασε κάτι σχεδόν μαγικό: κάμερα τεραχέρτζ (ναι, είναι τόσο φουτουριστικό όσο ακούγεται), που μπορεί να “διαβάζει” λέξεις και φράσεις από κλειστά βιβλία, χωρίς να τα αγγίξει. Πώς; Η ακτινοβολία τεραχέρτζ μπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στο μελάνι και στο κενό χαρτί, ενώ οι αλγόριθμοι μεταφράζουν τα δεδομένα σε γράμματα, λέξεις, ιδέες.

Στην αρχή μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 9 σελίδες βάθος. Όχι τέλεια, αλλά φαντάσου τις δυνατότητες: να διαβάσεις παπύρους από την Πομπηία χωρίς να τους αγγίξεις, να ανοίξεις τη σκέψη ανθρώπων που έζησαν πριν 2.000 χρόνια – και όλα αυτά χωρίς να καταστρέψεις τίποτα.

Από το εργαστήριο μέχρι τα μουσεία, η τεχνολογία αυτή εξελίσσεται διαρκώς. Και ναι, κάποια στιγμή μπορεί να φτάσει και σε ένα application κοντά σου.

Γιατί μπορεί να μην ανοίξαμε ακόμα το κουτί της Πανδώρας, αλλά το κουτί της Ιστορίας; Το διαβάζουμε ήδη χωρίς να το αγγίζουμε.