Η φιλία στον χρόνο: Πότε και πώς μια σχέση φτάνει στο τέλος

Η φιλία είναι μία από τις πιο σημαντικές ανθρώπινες σχέσεις, που έχει καταγραφεί και υμνηθεί σε βιβλία, ταινίες και θεατρικά έργα ως θεμέλιο της κοινωνικής σύνδεσης και ευημερίας.

Η αναγνώριση της φιλίας ως μέσο υποστήριξης και ευτυχίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τα σχολικά χρόνια, όταν οι φιλίες δημιουργούνται γύρω από κοινούς στόχους και δραστηριότητες, μέχρι την ενήλικη ζωή, όπου συχνά βασίζονται σε κοινούς επαγγελματικούς ή οικογενειακούς κύκλους, η φιλία παραμένει ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου. Ωστόσο, η αξία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα των σχέσεων και όχι με την ποσότητα τους.

Πότε μια φιλία φτάνει στο τελος της

Η Δρ Suzanne Degges-White, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόις, εξηγεί πως οι τοξικές ή συγκρουσιακές φιλίες μπορούν να είναι επιβλαβείς για την ευημερία ενός ατόμου, και συχνά έχουν μεγαλύτερη αρνητική επίδραση από τη μοναξιά. Οπότε, η αξία της εξαρτάται από το αν αυτή προσφέρει αληθινή συναισθηματική υποστήριξη και θετικά συναισθήματα. Η Δρ Degges-White συνιστά στους ανθρώπους να αξιολογούν κατά καιρούς τις φιλίες τους και να αναρωτιούνται αν εξακολουθούν να τους προσφέρουν ό,τι τους προσέφεραν στο παρελθόν, ή αν η σχέση έχει εξελιχθεί σε κάτι που δεν τους εξυπηρετεί πια.

Η ίδια εξηγεί ότι οι φιλίες ξεκινούν συνήθως γύρω από τρία βασικά στοιχεία: τα κοινά ενδιαφέροντα, το κοινό στάδιο ζωής και την εγγύτητα. Τα κοινά ενδιαφέροντα, όπως η αγάπη για ένα χόμπι ή μία δραστηριότητα, είναι συχνά ο λόγος που δύο άτομα συνδέονται. Ωστόσο, τα ενδιαφέροντα αυτά μπορεί να αλλάξουν με το πέρασμα του χρόνου. Μία φιλία που δημιουργήθηκε γύρω από την κοινή αγάπη για μια δραστηριότητα ή ένα συγκεκριμένο θέμα μπορεί να εξασθενίσει, αν οι δύο φίλοι απομακρυνθούν από αυτό το ενδιαφέρον, ή αν οι ζωές τους πάρουν διαφορετική πορεία.

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι το κοινό στάδιο ζωής, το οποίο συχνά συμβαδίζει με το γεγονός ότι οι άνθρωποι περνούν χρόνο με άλλους που βρίσκονται σε παρόμοια φάση της ζωής τους, όπως στο σχολείο ή στην επαγγελματική ζωή. Ωστόσο, όταν οι ζωές τους αλλάζουν και οι πορείες τους αποκλίνουν, η φιλία μπορεί να αρχίσει να εξασθενεί. Η εγγύτητα, η φυσική δηλαδή απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας. Όσο περισσότερο χρόνο περνάμε με κάποιον, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξουμε στενότερη σχέση. Αν η γεωγραφική ή κοινωνική απόσταση μεγαλώσει, η φιλία μπορεί να χαθεί.

Όμως, ακόμη και όταν οι φιλίες αρχίζουν να φθείρονται, δεν είναι ποτέ αργά για να προσπαθήσουμε να τις αναζωογονήσουμε. Μια χειρόγραφη κάρτα, ένα απλό τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα μπορεί να ανοίξει ξανά τη γραμμή επικοινωνίας και να επαναφέρει τη σύνδεση. Ωστόσο, αν οι προσπάθειες επανασύνδεσης δεν αποδώσουν, η αποδοχή ότι η φιλία έχει φτάσει στο τέλος της μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και να βοηθήσει το άτομο να προχωρήσει. Η λήξη μιας φιλίας δεν είναι πάντα αποτέλεσμα δικών μας λαθών, αλλά μάλλον μιας φυσικής πορείας των σχέσεων που εξελίσσονται με τον καιρό.

Η αποδοχή ότι ορισμένες φιλίες έχουν τελειώσει και η εστίαση στην προσωπική ανάπτυξη και την ενίσχυση άλλων κοινωνικών σχέσεων είναι αναγκαία για να διατηρήσουμε την ευημερία μας. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να βασίζεται σε μία μόνο φιλία για την ευτυχία του και, τελικά, η ζωή απαιτεί να αφήσουμε πίσω ό,τι δεν λειτουργεί πλέον για εμάς.