Πόσες φορές μπήκες στο internet για να βρεις μια συνταγή, να διαβάσεις μια προσωπική ιστορία, να πάρεις μια αυθεντική γνώμη ή να ανακαλύψεις τι συμβαίνει στον κόσμο πέρα από τα παραδοσιακά media; Κατά πάσα πιθανότητα, την απάντηση τη βρήκες σε ένα blog. Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Blogger, ας κάνουμε μια βουτιά στο παρελθόν για να ανακαλύψουμε πώς ξεκίνησαν τα blogs, ποιος ήταν ο πρώτος blogger του κόσμου, πώς δημιουργήθηκε ο ίδιος ο όρος “blog” και, φυσικά, μερικά απίθανα fun facts για την κοινότητα που άλλαξε το internet για πάντα.
Πότε και πώς μπήκαν τα blogs στη ζωή μας;
Η ιστορία των blogs ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ’90, σε μια εποχή που το internet ήταν ακόμα “άγουρο”, γεμάτο απλές σελίδες και forums. Αρχικά, τα blogs λειτούργησαν ως προσωπικά online ημερολόγια (web diaries), όπου ο καθένας μπορούσε να γράψει τις σκέψεις, τις εμπειρίες, ή τα νέα της καθημερινότητάς του. Οι πρώτες μορφές blogging είχαν χρονολογική σειρά (σαν timeline), ενώ τα posts μπορούσαν να διαβαστούν από οποιονδήποτε είχε πρόσβαση στο internet.
Η έκρηξη των blogs σημειώθηκε γύρω στο 1999-2000, όταν πλατφόρμες όπως το Blogger, το LiveJournal και το Xanga έκαναν την εμφάνισή τους, διευκολύνοντας τους χρήστες να δημιουργήσουν το δικό τους blog… ακόμα κι αν δεν ήξεραν τίποτα από κώδικα. Έτσι, το blogging έγινε προσβάσιμο σε όλους: από φοιτητές, μέχρι δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και celebrities.
Πότε ανακαλύφθηκε ο όρος “blog” και ποιος τον σκέφτηκε;
Η λέξη “blog” προέρχεται από το “weblog” (web + log = διαδικτυακό ημερολόγιο/καταγραφή). Τον όρο “weblog” τον χρησιμοποίησε πρώτος το 1997 ο Jorn Barger, ένας “ιντερνετικός πρωτοπόρος” που ήθελε να περιγράψει τον τρόπο που αρχειοθετούσε τα αγαπημένα του links και σκέψεις στο διαδίκτυο.
Το 1999, ο Peter Merholz, γνωστός web designer, έπαιξε με τον όρο και τον “έσπασε” χιουμοριστικά στο blog του, γράφοντας: “we blog”. Από τότε, το “blog” έγινε η καθιερωμένη λέξη για κάθε διαδικτυακή προσωπική (ή επαγγελματική) καταγραφή.
Ποιος θεωρείται ο πρώτος blogger του κόσμου;
Αν αναζητήσουμε τον “πατέρα” των blogs, θα φτάσουμε στον Justin Hall, που το 1994 δημιούργησε το “Links.net”. Στην πραγματικότητα, ο Hall ξεκίνησε να γράφει ένα είδος προσωπικού ημερολογίου στο διαδίκτυο, όπου κατέγραφε τις σκέψεις, τις εμπειρίες, αλλά και ενδιαφέροντα links. Τότε ακόμα δεν υπήρχε ο όρος blog, αλλά το στυλ του Links.net θεωρείται η απαρχή του blogging όπως το ξέρουμε σήμερα.
Σταδιακά, ακολούθησαν κι άλλοι πρωτοπόροι, όπως οι Jorn Barger (“Robot Wisdom”) και Dave Winer (“Scripting News”), που εστίασαν περισσότερο σε τεχνολογικά και ενημερωτικά θέματα.
Fun Facts για τους bloggers και τον κόσμο του blogging
-
Το πρώτο blog θεωρείται το Links.net του Justin Hall, που ξεκίνησε το 1994!
-
Η πρώτη πλατφόρμα μαζικού blogging ήταν το Blogger (ιδρύθηκε το 1999 και αγοράστηκε αργότερα από τη Google).
-
Το 2004 ήταν η χρονιά που η λέξη “blog” ανακηρύχθηκε Λέξη της Χρονιάς από το Merriam-Webster.
-
Υπάρχουν σήμερα πάνω από 600 εκατομμύρια blogs παγκοσμίως!
-
Το blogging “γέννησε” νέα επαγγέλματα: fashion blogger, food blogger, travel blogger, mommy blogger, beauty blogger και χιλιάδες ακόμα niches.
-
Στην Ελλάδα, τα πρώτα blogs εμφανίστηκαν γύρω στο 2002-2004. To “Νύχι στο Πληκτρολόγιο” και το “Περί ανέμων και υδάτων” είναι από τα πρώτα γνωστά παραδείγματα.
-
Το blogging άλλαξε τον τρόπο που λειτουργεί η δημοσιογραφία: Πολλοί επαγγελματίες ξεκίνησαν ως bloggers πριν βρεθούν στα media!
-
Υπάρχουν blogs που έγιναν βιβλία, ταινίες ή ακόμη και… startups εκατομμυρίων.
Γιατί γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Blogger;
Η Παγκόσμια Ημέρα των Blogger καθιερώθηκε για να τιμήσει όλους όσους μοιράζονται γνώσεις, εμπειρίες, σκέψεις και δημιουργικότητα μέσω του blogging, δίνοντας “φωνή” σε όσους, μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν είχαν δικό τους βήμα. Κάθε 2 Σεπτεμβρίου, bloggers από όλο τον κόσμο ενώνουν τις “πένες” τους (ή καλύτερα τα πληκτρολόγιά τους) για να γιορτάσουν την ελευθερία της έκφρασης, τη δύναμη της κοινότητας και την επιρροή που μπορεί να έχει ένα μόνο blog post.
Εσύ το σκέφτεσαι ακόμα; Σήμερα είναι η κατάλληλη μέρα να ανοίξεις το δικό σου blog έστω να κάνεις το πρώτο σου Tik Tok! Γιατί ποτέ δεν ξέρεις πόσους ανθρώπους μπορεί να αγγίξει μια δική σου ιστορία.
Χρόνια πολλά, bloggers!