Τα όσπρια είναι μια βασική διατροφική ομάδα που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας ούτε τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (διευκολύνουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος-και όχι
μόνο!), πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολύ καλή πηγή καλίου, σιδήρου, μαγνησίου και φολικού οξέως.
Είναι πηγή καλής ποιότητας πρωτεΐνης και είναι πολύ οικονομικά.
Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση των οσπρίων, έχει
καρδιοπροστατευτική δράση και συμβάλλει και στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.
Πολλοί από σας παραπονιέστε ότι δεν έχετε ιδιαίτερα όρεξη για όσπρια τώρα που η θερμοκρασίες
ανεβαίνουν.
Όσο και αν μας αρέσουν τα όσπρια, τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά στην πολλή ζέστη, μας φαίνονται πολύ
βαριά και ότι μας ανεβάζουν τη θερμοκρασία ακόμη περισσότερο.Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε συνηθίσει να τρώμε
τις φακές ή τα ρεβίθια σε σούπα και η σούπα δεν είναι σίγουρα ένα καλοκαιρινό πιάτο.
Για το λόγο αυτό είμαι εδώ να σας προτείνω διαφορετικές σαλάτες οσπρίων που ειδικά για το καλοκαίρι είναι
υπέροχες επιλογές για ισορροπημένα ελαφριά και γρήγορα γεύματα αλλά και ευκαιρία να τα εντάξουμε και
περισσότερες φορές την εβδομάδα.
– Σαλάτα με φακές, κινόα, τόνο φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμο και dressing με ελαιόλαδο, ξίδι μπαλσάμικο, μέλι
και μουστάρδα.
– 1 μερίδα σαλάτα με μαυρομάτικα + μυρωδικά επιλογής + ντοματίνια – αγγουράκι – άνηθο – μαϊντανό + σος
μουστάρδας με χυμό από λεμόνι
– 1 μερίδα ρυζοσαλάτα με φακές + τόνο (φακές – τόνο – αρακά – τρ. Καρότο – αβοκάντο + πιπεριές – ντοματίνια)
– Σαλάτα με ρεβίθια, άγρια ρόκα, λίγη φέτα ή ανθότυρο, dressing με ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα.
– Πράσινη σαλάτα με φασόλια, κρεμμύδι, πιπεριές ντοματίνια, μαϊντανό και dressing με ελαιόλαδο, ξίδι, λάιμ
Τέλος οι δικαιολογίες λοιπόν. Τα όσπρια μπορούν και πρέπει να είναι βασικό κομμάτι της
εβδομαδιαίας μας διατροφής, ακόμα και τώρα το καλοκαίρι.
Με όποιον τρόπο επιλέξετε να τα φάτε, καλή σας απόλαυση!