Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσεις τον νεροχύτη της κουζίνας σου (και να μην το βαριέσαι)

Μαγείρεψες, έπλυνες πιάτα, σκούπισες τον πάγκο. Κι εκεί, στη γωνία, ο νεροχύτης. Λίγο υγρός, λίγο μυρωδάτος (όχι με την καλή έννοια) και σίγουρα παραμελημένος. Κι όμως, το να καθαρίζεις τον νεροχύτη μετά από κάθε πλύσιμο πιάτων είναι ίσως το πιο υποτιμημένο μυστικό για μια καθαρή, υγιεινή κουζίνα.

Γιατί πρέπει να το κάνεις;
Ο νεροχύτης είναι σημείο «συγκέντρωσης» βακτηρίων – ειδικά αν ξεπλένεις εκεί ωμά κρέατα ή φρούτα και λαχανικά. Αφήνει οσμές, φιλοξενεί παθογόνους μικροοργανισμούς και, αν τον αφήσεις στην τύχη του, θα σου το θυμίσει με… μυρωδιές και υπολείμματα.

Η απλή (αλλά σωστή) διαδικασία

Καλά νέα: Δεν χρειάζεσαι τίποτα που δεν έχεις ήδη στην κουζίνα σου. Μόνο δύο βήματα και είσαι καλυμμένος:

1. Πλύνε καλά με σαπούνι και σφουγγάρι
Ξεκίνα με τον κλασικό συνδυασμό: σαπούνι πιάτων και σφουγγάρι. Πέρνα όλη την επιφάνεια του νεροχύτη, το στόμιο, τη βρύση και γύρω από το σιφόνι. Αν υπάρχει φίλτρο ή στραγγιστήρι, καθάρισέ το ξεχωριστά. Ένα τρίψιμο αρκεί για να απομακρύνει υπολείμματα και λιπαρότητα.

2. Απολύμανση με διάλυμα χλωρίνης
Ανακάτεψε ένα μέρος χλωρίνη σε δέκα μέρη νερό, ρίξε το στο νεροχύτη και άφησέ το για 5 λεπτά. Μετά, ξέπλυνε με άφθονο νερό. Έτσι, εξοντώνεις τα μικρόβια, εξαφανίζεις μυρωδιές και δίνεις ξανά στον νεροχύτη σου αυτή τη λαμπερή, σχεδόν… αισιόδοξη όψη.

Bonus tip:

Καθάρισε το σφουγγάρι σου μετά. Αν μένει βρεγμένο, γίνεται μικροβιακή βόμβα. Ξέπλυνέ το, στράγγισέ το καλά και άφησέ το να στεγνώσει.

Με δύο βήματα και πέντε λεπτά, έχεις νεροχύτη που λάμπει και δεν “φωνάζει” βακτήρια. Γιατί η καθαριότητα δεν είναι μόνο στην επιφάνεια — είναι στην πρόληψη.