Η παράξενη μόδα των headless portraits: Οι Βικτωριανοί είχαν χιούμορ!

Οι άνθρωποι είχαν περίεργη συμπεριφορά μπροστά στην κάμερα από την πρώτη στιγμή που η φωτογραφία έγινε προσβάσιμη. Απόδειξη; Μια φωτογραφία του William Henry Wheeler από το 1875, όπου – κυριολεκτικά – το κεφάλι του δεν βρίσκεται στους ώμους του.

Και το πιο ενδιαφέρον; Δεν ήταν ο μόνος.

Η μόδα των “Victorian Headless Portraits” ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1850. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η έμπνευση προήλθε από τη φωτογραφία του Oscar Gustave Rejlander, “Head of St. John the Baptist in a Charger”. Ο Rejlander ήταν πρωτοπόρος σε μια τεχνική που ονομάζεται compositing, όπου συνδύαζε αρνητικά από διαφορετικές λήψεις για να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση. Το αποτέλεσμα; Φωτογραφίες όπου οι άνθρωποι κρατούσαν το… κεφάλι τους στα χέρια τους ή το άφηναν να αιωρείται στο κενό!

Και ο κόσμος το λάτρεψε.

Μην ξεχνάμε ότι δεν υπήρχε Photoshop ή iPhones. Όποιος ήθελε μια τέτοια φωτογραφία έπρεπε είτε να αγοράσει μια πανάκριβη κάμερα είτε να επισκεφθεί έναν φωτογράφο. Και οι φωτογράφοι άρχισαν να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους! Ο Samuel Kay Balbirnie στο Brighton της Αγγλίας δημοσίευσε αγγελία που προσκαλούσε κυρίους και κυρίες να ποζάρουν με τα κεφάλια τους να… αιωρούνται ή να βρίσκονται στα γόνατά τους.

Η μόδα ξεφούσκωσε στις αρχές του 20ού αιώνα, χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Όπως οι τάσεις στα social media σήμερα, έτσι και τότε οι άνθρωποι προχωρούσαν στην επόμενη τρέλα. Ευτυχώς, η μανία των headless portraits σταμάτησε προτού κάποιος προσπαθήσει να βγάλει μια τέτοια φωτογραφία με πραγματικά… μόνιμο τρόπο!

Ήξερες ότι… οι Βικτωριανοί πίστευαν ότι το χαμόγελο στις φωτογραφίες ήταν σημάδι έλλειψης σοβαρότητας;

Γι’ αυτό και στις περισσότερες φωτογραφίες του 19ου αιώνα οι άνθρωποι φαίνονται σοβαροί ή ανέκφραστοι. Εκτός από την κουλτούρα της εποχής, υπήρχε κι ένας πρακτικός λόγος: οι μακρές χρόνοι έκθεσης των πρώτων φωτογραφικών μηχανών καθιστούσαν δύσκολο το να κρατήσεις ένα χαμόγελο για αρκετά δευτερόλεπτα χωρίς να αλλοιωθεί η εικόνα.

Ωστόσο, το πιο περίεργο είναι ότι οι Βικτωριανοί είχαν και χιουμοριστική πλευρά—όπως αποδεικνύεται από τις “headless portraits”…