Παστίς: Το απαγορευμένο γαλλικό απεριτίφ

Αν έχεις βρεθεί ποτέ σε ένα γαλλικό μπιστρό, ειδικά στη Νότια Γαλλία, πιθανότατα έχεις ακούσει τη λέξη “παστίς”. Είναι το απεριτίφ που σερβίρεται σε ένα μικρό ποτήρι, διαυγές στην αρχή, αλλά όταν προστεθεί νερό, αποκτά εκείνο το χαρακτηριστικό γαλακτώδες χρώμα. Ένα ποτό που έχει τις ρίζες του σε μια… απαγόρευση και εξελίχθηκε σε σύμβολο της γαλλικής joie de vivre.

Από την απαγόρευση στην καινοτομία
Η ιστορία του παστίς ξεκινά με την απαγόρευση του αψεντιού στη Γαλλία το 1915. Το αψέντι, με τη φήμη του “Πράσινου Νεράιδου”, ήταν ένα εξαιρετικά δημοφιλές ποτό, αλλά κατηγορήθηκε για διάφορα ψυχικά προβλήματα και κρίθηκε επικίνδυνο. Έτσι, η γαλλική κυβέρνηση το απαγόρευσε, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στην αγορά των αλκοολούχων ποτών με γλυκάνισο.

Οι κάτοικοι της Μασσαλίας, όπου το αψέντι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές, δεν άργησαν να βρουν εναλλακτικές. Το κενό που άφησε η απαγόρευση γέμισαν σπιτικά ποτά με γλυκάνισο, γλυκόριζα και διάφορα αρωματικά βότανα. Κάπου εκεί, εμφανίστηκε ένας νεαρός επιχειρηματίας, ο Πολ Ρικάρ, ο οποίος δημιούργησε το δικό του μείγμα και το ονόμασε “παστίς”, μια λέξη που στην οξιτανική σημαίνει “μίγμα”. Το 1932, παρουσίασε το ποτό του στην αγορά, και το υπόλοιπο είναι ιστορία.

Το μυστικό της γεύσης

Το παστίς περιέχει αστεροειδή γλυκάνισο, γλυκόριζα και μια σειρά από μυστικά βότανα που του δίνουν το χαρακτηριστικό άρωμά του. Σε αντίθεση με το αψέντι, δεν περιέχει αρτεμισία, την ουσία που θεωρήθηκε υπεύθυνη για τις παρενέργειες του τελευταίου.

Το σερβίρισμα του είναι σχεδόν ιεροτελεστία. Χύνεται πρώτα στο ποτήρι και μετά προστίθεται παγωμένο νερό, το οποίο το μεταμορφώνει σε ένα γαλακτώδες, δροσερό ποτό – ένα αποτέλεσμα γνωστό ως “λούσον”, που συμβαίνει λόγω της διαλυτότητας των αιθέριων ελαίων στο νερό.

Το παστίς σήμερα

Αν και το αψέντι έχει αποκατασταθεί και κυκλοφορεί πλέον ξανά στη Γαλλία, το παστίς παρέμεινε ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά των Γάλλων. Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό απεριτίφ, σερβίρεται με ελιές, αμύγδαλα ή τυρί και είναι το ιδανικό ποτό για μια χαλαρή απογευματινή συζήτηση στη σκιά μιας πλατείας στη Μασσαλία.

Είτε το δοκιμάσεις στην Προβηγκία είτε σε ένα γαλλικό μπιστρό στην Αθήνα, το παστίς είναι κάτι παραπάνω από ένα ποτό – είναι ένα κομμάτι ιστορίας και πολιτισμού που ταξιδεύει τον ουρανίσκο σου απευθείας στη Νότια Γαλλία.