Ποια είναι τελικά η ιδανική θερμοκρασία για το air condition το καλοκαίρι;

Αν ένιωσες ότι ο λογαριασμός ρεύματος του Ιουνίου ήρθε με… κρυάδες (παρότι έξω λιώνουν τα πεζοδρόμια), δεν είσαι ο μόνος. Οι καύσωνες έγιναν πλέον καλοκαιρινό στάνταρ, και όλοι αναρωτιόμαστε το ίδιο: πώς μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς να φουντάρουμε τον προϋπολογισμό μας;

Η απάντηση, είναι πιο απλή απ’ όσο φαντάζεσαι – και πιθανότατα πιο ζεστή απ’ όσο θα ήθελες.

 Η «χρυσή» θερμοκρασία: 26°C

Η επίσημη σύσταση για εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς να νιώθεις ότι ζεις σε σάουνα, είναι να ρυθμίζεις το air condition στους 26 βαθμούς Κελσίου όταν είσαι σπίτι. Αν λείπεις, μπορείς να το ανεβάσεις στους 28°C ή να το κλείνεις εντελώς.

Και ναι, μπορεί στην αρχή να σου φαίνεται λίγο «θάλαμος αναμονής ΚΤΕΛ Αυγούστου», αλλά το σώμα προσαρμόζεται. Η διαφορά 3-4 βαθμών από τη ζέστη του δρόμου είναι αρκετή για να δροσιστείς, χωρίς να σοκάρεις τον οργανισμό ή το πορτοφόλι σου.

Τρικ για να μη δουλεύει το κλιματιστικό υπερωρίες:

  • Κλείσε τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας – ο ήλιος φουρνίζει μέσα από τα τζάμια.

  • Χρησιμοποίησε ανεμιστήρες οροφής ή δαπέδου για να κυκλοφορεί ο αέρας πιο αποτελεσματικά.

  • Καθάρισε τα φίλτρα του air condition – η σκόνη μειώνει την απόδοση και ανεβάζει την κατανάλωση.

  • Κράτα τις πόρτες κλειστές στα δωμάτια που δε χρησιμοποιείς, για να μην ψύχεται άδικα όλος ο χώρος.

  • Μην ρυθμίζεις το air condition κάτω από τους 23°C – δε θα κρυώσεις πιο γρήγορα, απλά θα δουλεύει περισσότερο και θα σε χρεώνει αναλόγως.

 Comfort vs. κόστος

Το ζητούμενο είναι η ισορροπία. Όσο πιο μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στη θερμοκρασία του σπιτιού σου και του εξωτερικού περιβάλλοντος, τόσο περισσότερο παλεύει το air condition. Κι αυτό σημαίνει περισσότερα ευρώ στη ΔΕΗ.

Αν λοιπόν θέλεις να μην «ιδρώσεις» τον Αύγουστο για να πληρώσεις τον Ιούλιο, ανέβασε λίγο τη θερμοκρασία και κέρδισε ψυχραιμία (και ευρώ).