Ποιος σκέφτηκε τη μόδα με τα μαγνητάκια από τα ταξίδια;

Πήγαινε στο ψυγείο σου. Τι βλέπεις; Αν έχεις ταξιδέψει έστω και μία φορά στη ζωή σου (ή αν έχεις φίλους που το κάνουν), το πιθανότερο είναι ότι κάπου ανάμεσα στις σημειώσεις και τους λογαριασμούς φιγουράρει ένα μικρό μαγνητάκι από το Παρίσι, τη Ρώμη ή – γιατί όχι – τη μαγευτική Καρδίτσα.

Αλλά πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση; Και γιατί, ανάμεσα σε τόσα αναμνηστικά, ο κόσμος κόλλησε – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στα μαγνητάκια;

Από τα σουβενίρ των βασιλιάδων στα τουριστικά μαγαζιά

Οι άνθρωποι συλλέγουν αναμνηστικά από ταξίδια εδώ και αιώνες. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έφερναν μαζί τους μικρά ειδώλια από τις εκστρατείες τους, οι Ευρωπαίοι αριστοκράτες του 17ου αιώνα μάζευαν έργα τέχνης από το Grand Tour τους, ενώ οι Βικτωριανοί γέμιζαν τα σπίτια τους με κοχύλια, πετρώματα και εξωτικά αντικείμενα.

Και μετά… ήρθε ο 20ός αιώνας και μαζί του ο μαζικός τουρισμός. Στη δεκαετία του ’50, με την έκρηξη των αεροπορικών ταξιδιών, τα αναμνηστικά έπρεπε να γίνουν πιο προσβάσιμα και πιο πρακτικά. Οι ταξιδιώτες δεν μπορούσαν να κουβαλάνε βάζα ή αγάλματα από κάθε τους προορισμό, οπότε αναζητούσαν κάτι μικρό, ελαφρύ και εύκολο να τοποθετηθεί στο σπίτι.

Η γέννηση του τουριστικού μαγνήτη

Η ιδέα του μαγνητάκι-σουβενίρ αποδίδεται σε έναν Αμερικανό επιχειρηματία τη δεκαετία του ’70, ο οποίος συνδύασε την πρακτικότητα με την αισθητική και δημιούργησε μικρούς, πολύχρωμους μαγνήτες με τοπία, μνημεία και σύμβολα πόλεων.

Γρήγορα, η μόδα εξαπλώθηκε και σήμερα κάθε πόλη, νησί, ακόμα και χωριουδάκι που σέβεται τον εαυτό του έχει το δικό του μαγνητάκι. Από τον Πύργο του Άιφελ και το Μπιγκ Μπεν μέχρι τις μπουγάτσες της Θεσσαλονίκης και τις παραλίες της Μήλου, δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει μετατραπεί σε τουριστικό μαγνήτη.

Γιατί λατρεύουμε τα μαγνητάκια;

1. Είναι φθηνά και μικρά – Σε αντίθεση με άλλα σουβενίρ, δεν πιάνουν χώρο στη βαλίτσα και είναι προσιτά για όλους.

2. Είναι αναμνήσεις σε κοινή θέα – Ένα μπλουζάκι από τη Βαρκελώνη θα το βάλεις μία φορά. Το μαγνητάκι, όμως, θα το βλέπεις κάθε μέρα στο ψυγείο σου και θα σου θυμίζει τις ωραίες στιγμές του ταξιδιού.

3. Είναι τέλεια δώρα – Δεν χρειάζεται να ξέρεις το νούμερο παπουτσιών ή το γούστο κάποιου. Ένα μαγνητάκι είναι πάντα ευπρόσδεκτο!

4. Είναι εθιστικά – Ξεκινάς με ένα-δυο και ξαφνικά το ψυγείο σου γίνεται… τουριστικός οδηγός.

Το επόμενο μαγνητάκι

Οπότε, την επόμενη φορά που θα ταξιδέψεις, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Πέρα από τις φωτογραφίες και τα τοπικά εδέσματα, μην ξεχάσεις το μαγνητάκι σου.

Και αν κάποιος σε ρωτήσει «Πάλι μαγνητάκι;», απλά χαμογέλασε με ύφος ταξιδιώτη-συλλέκτη και απάντησε:

«Ναι, γιατί αν δεν κολλήσει μαγνητάκι στο ψυγείο, το ταξίδι δεν μετράει!»

Φήμες λένε…

Οι φήμες ότι τα μαγνητάκια κάνουν κακό στο ψυγείο κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, αλλά η αλήθεια είναι πως… δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!

Ο μύθος του «επικίνδυνου μαγνητάκιου»

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα μαγνητάκια μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του ψυγείου, να χαλάσουν τον κινητήρα ή ακόμα και να αυξήσουν την κατανάλωση ρεύματος. Η θεωρία αυτή βασίζεται στην ιδέα ότι οι μαγνήτες μπορούν να επηρεάσουν ηλεκτρονικά συστήματα.

Και η αλήθεια;

Τα οικιακά ψυγεία δεν έχουν εξαρτήματα που επηρεάζονται από τόσο αδύναμους μαγνήτες. Οι μαγνήτες στα μαγνητάκια είναι πολύ μικροί και δεν έχουν καμία επίδραση στον συμπιεστή ή στη μόνωση της συσκευής. Επομένως, μπορείς να συνεχίσεις να γεμίζεις το ψυγείο σου με αναμνήσεις από ταξίδια, χωρίς φόβο!

Πότε να προσέξεις

Το μόνο που μπορεί να είναι πρόβλημα είναι αν κολλάς βαριά μαγνητάκια ή τα χρησιμοποιείς για να κρατήσεις χαρτιά, γιατί με τον καιρό μπορεί να χαλαρώσουν το λάστιχο της πόρτας. Αλλά και αυτό δεν είναι κάτι δραματικό – λίγο καθάρισμα στις ενώσεις και όλα καλά.

Άρα, μπορούμε να συνεχίσουμε;

Φυσικά! Κόλλα ελεύθερα το νέο σου μαγνητάκι, γιατί το μόνο που μπορεί να επηρεάσει… είναι την αισθητική της κουζίνας σου!

Ήξερες ότι…

  1. Η μεγαλύτερη συλλογή μαγνητών στον κόσμο ξεπερνά τους 60.000 και ανήκει σε μια γυναίκα από τις ΗΠΑ, η οποία τους έχει καταγράψει όλους σε ψηφιακή βάση δεδομένων;

  2. Το πρώτο μαγνητάκι με θερμόμετρο δημιουργήθηκε ως… αποτυχία! Ήταν δείγμα διαφημιστικού υλικού που δεν εγκρίθηκε ποτέ, αλλά τελικά έγινε best seller στα τουριστικά καταστήματα.

  3. Στην Ιαπωνία, τα μαγνητάκια θεωρούνται γούρι για σταθερότητα και προστασία στο σπίτι, ιδιαίτερα όταν τοποθετούνται κοντά σε είσοδο ή ψυγείο.

  4. Στη δεκαετία του ’90, πολλοί συλλέκτες μαγνητών στην Ευρώπη συμμετείχαν σε ταχυδρομικές ανταλλαγές: έστελναν μαγνητάκια από τον τόπο τους και λάμβαναν άλλα από ξένες χώρες. Ένα είδος διεθνούς pen pal, αλλά… με μαγνήτες!

  5. Υπάρχουν εταιρείες που παράγουν custom μαγνητάκια με ήχο, ώστε να ακούς τον ήχο της πόλης (π.χ. τον Πύργο του Άιφελ ή το Βig Ben) όταν τα ακουμπάς στο ψυγείο!

  6. Το πιο συχνό λάθος σε τουριστικά μαγνητάκια είναι… οι σημαίες! Από τυπογραφικά λάθη μέχρι λάθος χώρα σε λάθος φόντο, οι συλλέκτες τα θεωρούν «σπάνια λάθη» και τα αναζητούν.

  7. Υπάρχει έκθεση στην Πορτογαλία με τίτλο “The Magnet Museum”, αφιερωμένη αποκλειστικά στα μαγνητάκια ψυγείου, με εκθέματα από πάνω από 100 χώρες.

  8. Στην ψυχολογία, η συλλογή μαγνητών ταξινoμείται ως συλλογή «οικιακής μνήμης», επειδή δημιουργεί έναν χάρτη ζωής μέσα στο πιο προσωπικό δωμάτιο του σπιτιού: την κουζίνα.