Της Μαρίας Ακριβού
«Μέτρον άριστον» έλεγε ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος, μια αρχαία φράση που για περισσότερες από δυο χιλιετίες παραμένει το ίδιο επίκαιρη και σοφή. Ένα ρητό το οποίο σημαίνει, να αποφεύγει ο άνθρωπος τις ακρότητες και να τηρεί το μέτρο στη ζωή του. Είναι ένας τρόπος σκέψης που ταιριάζει γάντι ειδικά στην εποχή μας και σε όσα διαδραματίζονται στο παγκόσμιο εργασιακό σκηνικό, όπου από το μοντέλο της φυσικής παρουσίας στο γραφείο, τείνουμε να υιοθετήσουμε εκείνο των digital nomads ή μήπως όχι;
Όταν πολλά γραφεία και αστικά κέντρα έκλεισαν στις αρχές του 2020, ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό στράφηκε στην εξ αποστάσεως εργασία, με κάποιους εργαζομένους να εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις προς αναζήτηση μεγαλύτερων και πιο οικονομικών χώρων. Ωστόσο, τα ηγετικά στελέχη της τεχνολογίας θεωρούν ότι η μελλοντική επιτυχία του κλάδου θα εξαρτηθεί από την ισορροπία μεταξύ του φυσικού χώρου εργασίας και μιας μεγαλύτερης ευελιξίας.
Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG, με τίτλο “Technology Industry Survey” στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 800 ηγέτες του κλάδου της τεχνολογίας, προκύπτει ότι ένα ποσοστό 39% πιστεύει ότι πόλεις «κόμβοι» όπως το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη και το Tel Aviv θα συνεχίσουν να παίζουν ζωτικό ρόλο, επιτρέποντας στο ταλαντούχο δυναμικό να συγχρωτίζεται και να συνεργάζεται σε κοινότητες με ισχυρή ψηφιακή υποδομή. Στον αντίποδα βρίσκεται το 22% το οποίο υποστηρίζει ότι οι κόμβοι αυτοί δεν είναι πλέον σημαντικοί.
Τα ευρήματα σχετίζονται με εκείνα της έρευνας “CEO Outlook Pulse Survey”, η οποία αποκάλυψε ότι το 78% των ηγετών στον τεχνολογικό κλάδο δεν έχουν σχέδια να μειώσουν το φυσικό τους αποτύπωμα και μόλις το ένα τέταρτο (26%) αναμένει να προσλάβει στο μέλλον ταλαντούχο δυναμικό που θα εργάζεται κυρίως εξ αποστάσεως.
«Η δημιουργικότητα και η καινοτομία μπορούν πλέον να αναπτυχθούν κυριολεκτικά οπουδήποτε, με τη συνεργασία να γίνεται περισσότερο διαδικτυακή και παγκόσμια. Ωστόσο, μια εταιρεία χρειάζεται να μπορεί να συνεχίζει να καινοτομεί και η έκθεση της KPMG “Technology Innovation Hubs” αποκαλύπτει ότι οι φυσικοί χώροι εργασίας και οι κόμβοι καινοτομίας παραμένουν βασικό κομμάτι των στρατηγικών των εταιρειών τεχνολογίας, αν και ενδέχεται να μην βρίσκονται γύρω από τη Silicon Valley.» δήλωσε ο Alex Holt, Παγκόσμιος Επικεφαλής του κλάδου Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών στην KPMG.
Διευκρίνισε δε πως ταλαντούχοι μηχανικοί και ειδικοί στην πνευματική ιδιοκτησία αποτελούν την καρδιά του τεχνολογικού κλάδου και η διατήρηση του κορυφαίου ταλέντου αποτελεί στρατηγική επιταγή.
«Οι εργοδότες το γνωρίζουν και επιδιώκουν ευέλικτες ρυθμίσεις για την εργασία, συμπεριλαμβανομένων μόνιμων υβριδικών μοντέλων για το εργατικό δυναμικό. Καθώς οι εργαζόμενοι διασκορπίζονται γεωγραφικά, θα προκύψουν νέες εστίες ανάδειξης ταλέντων με τεχνικές δεξιότητες» είπε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ η Silicon Valley είναι γνωστή ως η κυρίαρχη περιοχή στην παγκόσμια τεχνολογία, μόνο το ένα τρίτο των ηγετικών στελεχών αναφέρει με ισχυρή βεβαιότητα ότι θα διατηρήσει την ηγετική της θέση στην καινοτομία μακροπρόθεσμα, με ένα παρόμοιο ποσοστό να πιστεύει ότι δεν θα το καταφέρει.
Ο κ. Holt καταλήγει λέγοντας πως ο τεχνολογικός κλάδος έχει τη φήμη ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία των νέων τρόπων εργασίας και ότι ο COVID-19 απλώς επιτάχυνε αυτή την αίσθηση της καινοτομίας και των προοδευτικών αλλαγών. Ωστόσο, δεν υπάρχει, όπως αναφέρει, μία προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους και ήδη βλέπουμε κάποια διαφοροποίηση στον κλάδο, ο οποίος δράττεται της ευκαιρίας να δημιουργήσει μια πραγματικά υβριδική δομή, συνδυάζοντας τα αναπτυσσόμενα οικοσυστήματα τεχνολογικών κόμβων με την ευελιξία, την ισορροπία και την πρόσβαση στο ταλαντούχο δυναμικό που προσφέρει η απομακρυσμένη εργασία.
Οι 10 κορυφαίες πόλεις που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα 4 χρόνια (εκτός Silicon Valley/San Francisco)
- 1: Singapore
- 2 New York City / Tel Aviv
- 4: Beijing
- 5: London
- 6: Shanghai
- 7: Tokyo
- 8: Bengaluru
- 9: Hong Kong
- 10 Austin / Seattle