Η γαστρονομία των αρχαίων Ελλήνων σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο

Υπάρχουν κοινά σημεία ανάμεσα στους αρχαίους και στους σύγχρονους Έλληνες; Παρόλο που πρόκειται για ένα θέμα που προσφέρεται για εκτενή συζήτηση, ένα είναι βέβαιο: το φαγητό έχει πάντα καίρια θέση στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα. Από τις θρησκευτικές τελετές έως τις προσωπικές γιορτές, σύμφωνα με αρχαία κείμενα και αρχαιολογικά ευρήματα, το φαγητό ήταν σημαντικό στοιχείο της καθημερινότητας.

Αλλά τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι;

Το Βρετανικό Μουσείο, μέσα από ιστορικές καταγραφές, προσπαθεί να μας δώσει μια εικόνα για τις γαστρονομικές συνήθειες της αρχαιότητας. Παρά τις διαφορές στα υλικά και στις μεθόδους, ορισμένα αρχαία πιάτα μοιάζουν εντυπωσιακά με αυτά που καταναλώνουμε σήμερα.

Σαλάτα               

Μια σαλάτα από ψιλοκομμένο λάχανο, κόλιανδρο, ξίδι και μέλι. Αυτή η συνταγή θεωρούταν ευεργετική για την ανακούφιση από πονοκεφάλους και την πρόληψη του μεθυσιού, αν καταναλωνόταν πριν από την κατανάλωση αλκοόλ.

Ορεκτικό

Σκορδάτο τυρί με πέντε περίπου σκελίδες σκόρδο ανά μερίδα, σερβιρισμένο με φρέσκο ψωμί και ελιές.

Κυρίως πιάτο

Ψητό κατσικάκι ή αρνί, μαριναρισμένο σε γάλα και σερβιρισμένο με σάλτσα από κρασί και σταφίδες. Η συνταγή αυτή βρέθηκε σε ένα ρωμαϊκό βιβλίο συνταγών του Apicius, από τον 1ο αιώνα μ.Χ., και επειδή περιλαμβάνει δοσολογίες, πιστεύεται ότι έχει ελληνικές ρίζες.

Γλυκό

Τηγανίτες με μέλι και σουσάμι. Αυτά τα αρχαία “pancakes” ήταν αγαπητά τόσο στους Ρωμαίους όσο και στους Έλληνες. Η εκδοχή τους, που χρονολογείται περίπου 1800 χρόνια πίσω, δεν απέχει πολύ από τις σύγχρονες συνταγές: είναι πιο χοντρές από τις κρέπες και σερβίρονταν με μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι.

Ήξερες ότι το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο τρόφιμο στον κόσμο είναι το μέλι;

Το μέλι θεωρείται το πρώτο καταγεγραμμένο τρόφιμο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι αρχαιότερες αναφορές του χρονολογούνται περίπου στο 2100 π.Χ., σε σουμεριακά κείμενα που περιγράφουν τη χρήση του ως τροφή αλλά και φαρμακευτικό προϊόν. Επιπλέον, σκηνές από αρχαίες τοιχογραφίες στην Ισπανία, ηλικίας περίπου 8.000 ετών, δείχνουν ανθρώπους να συλλέγουν μέλι από μελίσσια, γεγονός που αποδεικνύει τη διαχρονική του αξία.

Το μέλι ήταν εξαιρετικά σημαντικό για πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν ως γλυκαντικό, φάρμακο και ακόμα και στην ταρίχευση, ενώ για τους αρχαίους Έλληνες αποτελούσε θεϊκό δώρο, γνωστό και ως “τροφή των θεών”.