Ασύρματη κλοπή αυτοκινήτων: Πώς η νέα τεχνολογία απειλεί τα οχήματα και στην Ελλάδα

Η συνεχής πρόοδος της τεχνολογίας έχει επηρεάσει όχι μόνο τους τομείς της πληροφορικής και των επικοινωνιών, αλλά και την εγκληματικότητα, αφού έχουν αναδειχτεί νέες μέθοδοι κλοπής, όπως αυτή της «ασύρματης διακοπής κλειδώματος» αυτοκινήτων. Στην Ελλάδα, αυτή η μέθοδος εξαπλώνεται ανησυχητικά, θέτοντας σε κίνδυνο τα οχήματα.

Πώς λειτουργούν οι κλέφτες
Οι δράστες χρησιμοποιούν προηγμένες συσκευές, που εκμεταλλεύονται την ασύρματη λειτουργία των σύγχρονων κλειδιών αυτοκινήτων. Όταν ο ιδιοκτήτης προσπαθεί να κλειδώσει το όχημά του, οι κλέφτες αναμεταδίδουν διαταραγμένο σήμα, που εμποδίζει την κανονική επικοινωνία του κλειδιού με το αυτοκίνητο. Ως αποτέλεσμα, το όχημα παραμένει ξεκλείδωτο, χωρίς ο ιδιοκτήτης να το γνωρίζει, καθιστώντας το εύκολο στόχο για κλοπή.

Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για αυτήν την τεχνική είναι μικρές, φορητές και δύσκολες στην ανίχνευση, ενώ η πώλησή τους μέσω διαδικτύου καθιστά την απόκτησή τους εύκολη.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε
Η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη πραγματοποιήσει συλλήψεις σε σχετικές υποθέσεις, ενώ για την ασφάλεια των οχημάτων, συνιστώνται συστήματα συναγερμού, που δεν εξαρτώνται από την ασύρματη επικοινωνία ή μηχανικά κλειδιά, που είναι πιο ασφαλή από τέτοιες παρεμβολές. Ωστόσο, η πιο απλή και αξιόπιστη μέθοδος είναι ο χειροκίνητος έλεγχος του κλειδώματος του οχήματος.

Ήξερες ότι …σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 230 κλοπές αυτοκινήτων ανά 100.000 κατοίκους;  Αυτό τοποθετεί τη χώρα μας στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις κλοπές οχημάτων, με τη Νέα Ζηλανδία να κατέχει την πρώτη θέση με 1.171 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους.

Εντυπωσιακό είναι ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό κλοπών αυτοκινήτων ανά 100.000 κατοίκους, με μόλις μία κλοπή διαφορά (230 στην Ελλάδα και 228 στις ΗΠΑ).

Η αυξημένη παλαιότητα του στόλου των οχημάτων στη χώρα μας, με μέσο όρο ηλικίας άνω των 16 ετών, έχει δημιουργήσει μεγάλη ανάγκη για φθηνά ανταλλακτικά. Αυτό καθιστά τα παλαιότερα οχήματα πιο ευάλωτα σε κλοπές, καθώς οι κλέφτες στοχεύουν σε αυτά για την πώληση των ανταλλακτικών τους.

Επιπλέον, οι κλοπές αυτοκινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζουν συγκεκριμένα μοτίβα. Οι μήνες με τα χαμηλότερα ποσοστά κλοπών ήταν ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, ενώ οι ημέρες με τις λιγότερες κλοπές ήταν η Κυριακή και το Σάββατο. Όσον αφορά τις ώρες, το διάστημα από τα μεσάνυχτα έως τις 06:00 το πρωί καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό κλοπών, με το υπόλοιπο 91,5% να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας!