7)Tequila day …Τaste the Mexican dream drink

Στις 24 Ιουλίου πίνουμε τεκίλα, γιατί …It’s Tequila day! Πρόγονός της είναι το pulque που έφτιαχναν οι Αζτέκοι γύρω στο 250 μ.Χ. Το pulque ήταν ένα ποτό με ελαφρώς ξινή γεύση που παρασκευαζόταν από το ομώνυμο φυτό. Θεωρούνταν ιερό ποτό και το κατανάλωναν κυρίως σε θρησκευτικές τελετές.

Όταν οι ισπανοί κατακτητές εγκαταστάθηκαν στο Μεξικό, τον 17ο αιώνα, μετέτρεψαν το pulque σε αλκοολούχο ποτό. Η πρώτη επίσημη άδεια παραγωγής τεκίλας δόθηκε το 1975 από τον ισπανό βασιλιά Κάρλος IV στην οικογένεια Cuervo.

Μπλε αγαύη, το φυτό της τεκίλας

Η τεκίλα έχει ως βάση της τα ώριμα φυτά μπλε αγαύης.  Το βασικό συστατικό για την παραγωγή της τεκίλας είναι το Agave tequilana. Αφαιρώντας την καρδιά του φυτού, προκύπτει το απόσταγμα, που ονομάζεται μεσκάλ. Πρόκειται για ένα διαυγές οινοπνευματώδες υγρό.

Γνωρίζατε ότι…

Η μπλε αγαύη βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου από το σώμα μας σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Science Daily». Η δρ. Mercedes López, επικεφαλής της μελέτης του Center for Research and Advanced Studies δήλωσε ότι «η κατανάλωση των γλυκαντικών που περιέχονται στην αγαύη, σε συνδυασμό με επαρκή εντερικά μικρόβια, προωθούν τη δημιουργία νέου οστού, ακόμα και με την παρουσία οστεοπόρωσης». Από την έρευνα προέκυψε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με τα γλυκαντικά συστατικά του χυμού της αγαύης παρήγαν 50% περισσότερη οστεοκαλσίνη, την πρωτεΐνη που συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της μυϊκής μάζας.

 

Αbout tequila

-Υπάρχουν περισσότεροι από 22.000 εγγεγραμμένοι αγρότες αγαύης στην περιοχή της DOC Tequila.

-Η τεκίλα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 51% Blue Agave.

-Τα ώριμα φυτά μπλε αγαύης χρειάζονται τουλάχιστον επτά χρόνια για να ωριμάσουν.

-Στο Μεξικό ο πατροπαράδοτος  τρόπος για να απολαύσει κανείς τεκίλα είναι σκέτη, σε θερμοκρασία δωματίου.

-Όταν σερβίρεται σκέτη, η τεκίλα παραδοσιακά χρησιμοποιείται στενό γυάλινο ποτήρι που ονομάζεται caballito (μικρό άλογο).

-Το ποτήρι του κοκτέιλ μαργαρίτα, που έχει αλάτι ή ζάχαρη στο εσωτερικό επάνω μέρος του, χρησιμοποιείται ευρέως για όλα τα είδη των ποτών που έχουν ως βάση τους την τεκίλα.

Tης Βένιας Αντωνίου