Μήπως ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου;

Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τα κίνητρα που μας κινητοποιούν να πετύχουμε τους στόχους μας και όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται, όταν οι στόχοι είναι προσωπική επιλογή και θεωρούνται σημαντικοί για εμάς. Αντίθετα, όταν προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε κάτι που μας έχει επιβληθεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, η πιθανότητα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια είναι μεγαλύτερη.

Αυτό ισχύει και στις προσωπικές σχέσεις. Όταν η επικοινωνία με κάποιον είναι πραγματικά σημαντική και δεν περιορίζεται σε τυπικές αλληλεπιδράσεις, η προθυμία να καταβάλλουμε  μια προσπάθεια για να βελτιώσουμε τη σχέση αυξάνεται. Παρομοίως, η απόφαση να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες δεν θα είναι αποτελεσματική, αν δεν υπάρχει προσωπικό κίνητρο, που να υποκινεί αυτή τη διαδικασία.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι προσκόλληση σε στόχους που δεν προσφέρουν πια ικανοποίηση, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος, ακόμα και να εντείνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Είναι σωστό να εγκαταλείπουμε τους στόχους μας;

Όταν κάποιος συνεχίζει να προσπαθεί για στόχους που δεν αποδίδουν, μπορεί να φτάσει στο σημείο να αναρωτηθεί, αν πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, ή να την εγκαταλείψει.

Η κλινική ψυχολόγος Dr. Anne Holding περιγράφει αυτή την κατάσταση ως «κρίση δράσης», αναφερόμενη στο σημείο όπου κάποιος συνειδητοποιεί ότι ένας στόχος που είχε θέσει δεν τον ενδιαφέρει πια, είτε επειδή θεωρεί ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί, είτε επειδή απαιτεί υπερβολικό χρόνο και κόπο, είτε απλώς λόγω πλήξης.

Η Holding επισημαίνει ότι, όπως για να επιτευχθεί ένας στόχος, πρέπει να υπάρχει πραγματική επιθυμία και προσωπική απόφαση, έτσι και για να εγκαταλείψει κάποιος έναν στόχο, πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος για την απόφασή του. Είναι σημαντικό να κατανοούμε δηλαδή το «γιατί» πίσω από την εγκατάλειψη ενός στόχου.

Επιπλέον, έρευνες της Holding (2021) δείχνουν ότι το να μένει κανείς προσκολλημένος σε στόχους που δεν τον ικανοποιούν πλέον, είτε από αίσθηση υποχρέωσης είτε από ενοχές, ενισχύει το άγχος και ενδέχεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη κατάθλιψης.

Έτσι, για όσους νιώθουν την ανάγκη να ολοκληρώνουν πάντα ό,τι ξεκινούν, ακόμα και αν δεν τους προσφέρει πια ικανοποίηση ή τους πιέζει, ίσως είναι καιρός να κάνουν ένα βήμα πίσω και να επανεξετάσουν τη δέσμευσή τους στους παλιούς στόχους.