Το να μιλάς φωναχτά στον εαυτό σου μπορεί να φαίνεται περίεργο, ή ακόμα και να προκαλεί την αίσθηση ότι «τρελαίνεσαι», ειδικά όταν βρίσκεσαι σε δημόσιο χώρο και κάποιος σε ακούει. Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε προσεκτικά, οι περισσότεροι από εμάς, σε κάποια στιγμή της καθημερινότητας, μιλάμε μόνοι μας.
Το κάνουμε όταν προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα στον υπολογιστή, όταν ψάχνουμε κάτι στο σπίτι, όταν οδηγούμε και όταν εκτελούμε άλλες δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση ή ηρεμία. Αυτή η συνήθεια, αν και φαίνεται απλή, κρύβει μια σειρά από οφέλη για την ψυχική και πνευματική μας υγεία, τα οποία μπορεί να μην έχουμε συνειδητοποιήσει.
Τα οφέλη της αυτό-ομιλίας
Η ψυχολόγος Linda Sapadin υποστηρίζει ότι το να μιλάμε φωναχτά στον εαυτό μας μας βοηθά να οργανώσουμε τις σκέψεις μας, να αναλύσουμε καλύτερα τις καταστάσεις και να καταλήξουμε σε πιο σίγουρες αποφάσεις.
Μιλώντας με τον εαυτό μας, ενισχύουμε τη διαδικασία σκέψης, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των καταστάσεων και στη λήψη πιο συνειδητών αποφάσεων. Η αυτο-ομιλία βοηθά στο να αναγνωρίσουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό και να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις, χωρίς να επιτρέψουμε στα συναισθήματα ή την εξωτερική πίεση να μας επηρεάσουν αρνητικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις άγνωστες ή αγχωτικές..
Πολλοί διάσημοι στοχαστές και επιστήμονες, όπως ο Albert Einstein, συνήθιζαν να επαναλαμβάνουν σκέψεις στον εαυτό τους για να τις αναλύσουν σε βάθος και να κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η αυτο-ομιλία είναι συνδεδεμένη με την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας. Στην ουσία, όταν μιλάμε φωναχτά στον εαυτό μας, αναγκάζουμε το μυαλό μας να εστιάσει και να επεξεργαστεί τις πληροφορίες πιο εντατικά. Αυτό συμβαίνει γιατί η φωνή μας βοηθά να διατηρούμε ζωντανές τις εικόνες και τις ιδέες στο μυαλό μας.
Η αυτο-ομιλία μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως εργαλείο συναισθηματικής ρύθμισης. Όπως εξηγεί ο καθηγητής ψυχολογίας Thomas Brinthaupt, οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο μόνοι τους, ή τα μοναχοπαίδια, συχνά χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να «μιλήσουν» με τον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να εκτονώσουμε τα συναισθήματα, να ανακουφιστούμε και να κατανοήσουμε τι αισθανόμαστε, ή γιατί αισθανόμαστε έτσι.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μιλάμε στον εαυτό μας είναι ότι αυτό μπορεί να μας προσφέρει κίνητρο και να μας ενθαρρύνει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στους στόχους μας. Στον αθλητισμό, για παράδειγμα, η θετική αυτο-ομιλία είναι μια συχνή τακτική. Οι αθλητές επαναλαμβάνουν φράσεις και ενθαρρυντικά λόγια για να ενισχύσουν την απόδοσή τους και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, που συναντούν κατά την εκτέλεση μιας άσκησης ή μιας αγωνιστικής πρόκλησης.
Η αυτο-ομιλία έχει επίσης ψυχοθεραπευτικά οφέλη, καθώς μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Για παράδειγμα, το να επικρίνουμε τον εαυτό μας για κάτι που κάναμε, ή να λέμε φωναχτά «θα τα καταφέρω», όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή, μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος, να αποφορτιστούμε και να δούμε τα πράγματα από μια πιο νηφάλια και θετική οπτική.
Επιπλέον, η αυτο-ομιλία μπορεί να ενισχύσει την επίλυση προβλημάτων. Όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, το να το εκφράσουμε δυνατά μπορεί να μας βοηθήσει να το κατανοήσουμε καλύτερα και να βρούμε πιο άμεσα λύσεις. Είναι σαν να εξωτερικεύουμε τη σκέψη μας και να την αναλύουμε πιο καθαρά.
Η αυτο-ομιλία λοιπόν είναι ένα φυσιολογικό και υγιές εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να διαχειριστούμε καλύτερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις καταστάσεις της καθημερινότητας. Επομένως, επόμενη φορά που βρεθείς να μιλάς φωναχτά στον εαυτό σου, να θυμάσαι ότι πρόκειται για μια υγιή και αποτελεσματική στρατηγική για να ενισχύσεις τη συγκέντρωσή σου και να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις.