12)«Ζεστό χρήμα» για τη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων

 

Της Μαρίας Ακριβού

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το ελληνικό επιχειρείν έρχεται στο άκουσμα της είδησης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το “πράσινο φως” σε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 130 εκατ. ευρώ που αφορά στη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από την έξαρση του κορονοϊού καθώς επίσης και από τα περιοριστικά μέτρα που αναγκάστηκε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για να περιορίσει τη διασπορά του ιού. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω  μέτρο απευθύνεται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς (εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα και της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής), των οποίων οι επιχειρηματικές δραστηριότητες διαταράχθηκαν τον Απρίλιο του 2021 λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα αποτελείται από ένα σταθερό ποσό ύψους από 500 ευρώ έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων και την περιφέρεια εγκατάστασης.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η ενίσχυση:

  • Δεν θα υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και το 1,8 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς
  • Θα χορηγηθεί το αργότερο ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, μια στις δύο ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μία ληξιπρόθεσμη οφειλή, ενώ 1 στις 5 επιχειρήσεις έχουν πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πιθανές επενδύσεις αξιοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, γεγονός που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διεύρυνσης των μέτρων στήριξης.

Αξιοσημείωτη είναι δε η ελλιπής πρόσβαση στα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Κρατήστε ότι μόλις το 4% έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση στις συστημικές τράπεζες, δηλαδή μόλις 30.000 από τις 830.000 επιχειρήσεις! Το 85% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια και δυστυχώς το Ταμείο Ανάκαμψης δεν περιλαμβάνει επαρκώς τη στήριξη της ψηφιακής προσαρμογής.