Πρωτιά για Facebook και Telegram στις ηλεκτρονικές απάτες στην Ελλάδα

Η Revolut δημοσίευσε τη νέα της Έκθεση Ασφάλειας Καταναλωτών και Οικονομικού Εγκλήματος, που αποκαλύπτει τις εξελισσόμενες τακτικές των απατεώνων, οι οποίοι χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία για να εξαπατήσουν τους χρήστες, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εγκληματίες στρέφονται όλο και περισσότερο σε κρυπτογραφημένες υπηρεσίες μηνυμάτων, όπως το WhatsApp και το Telegram, εκμεταλλευόμενοι τα χαρακτηριστικά ασφάλειας αυτών των εφαρμογών για να παραπλανήσουν τα θύματά τους. Η Revolut αναφέρει ότι οι απάτες μέσω αυτών των πλατφορμών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, φτάνοντας το 39% των συνολικών περιστατικών το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, οι απάτες μέσω Telegram αυξήθηκαν κατά 121%, ενώ αυτές μέσω WhatsApp κατά 67%.

Αν και οι πλατφόρμες αυτές προσφέρουν κρυπτογράφηση, η Revolut υπογραμμίζει ότι η ασφάλεια δεν είναι εγγυημένη και οι εγκληματίες βρίσκουν συνεχώς νέες μεθόδους για να παρακάμψουν τα συστήματα ασφαλείας. Επίσης, οι πλατφόρμες της Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) παραμένουν η κυριότερη πηγή για τις περισσότερες απάτες σε παγκόσμιο επίπεδο, με το 54% των αναφερόμενων περιστατικών. Στην Ελλάδα,το Facebook παραμένει η πιο συχνή πλατφόρμα για απάτες, με το 30% των περιστατικών να σχετίζονται με αγορές και ψευδείς προσφορές εργασίας. Το Telegram ακολουθεί με ποσοστό 18% και είναι η βασική πλατφόρμα για τις απάτες εργασίας και επενδύσεων.

Η Revolut, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το ζήτημα, έχει αποτρέψει το 2024 απάτες αξίας άνω των 710 εκατομμυρίων ευρώ και ενισχύει συνεχώς τα μέτρα ασφαλείας της. Προτείνει τη χρήση τεχνολογιών ανίχνευσης απάτης μέσω AI, βιομετρική ταυτοποίηση, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους χρήστες της. Ζητά επίσης αυστηρότερες διαδικασίες επαλήθευσης για τους διαφημιστές και άμεση συνεργασία με τις Αρχές και τις τράπεζες για την καταπολέμηση των οικονομικών εγκλημάτων.