11)Η “μάστιγα” του Trafficking!

 

Της Μαρίας Ακριβού

Κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα trafficking. Εξ αυτών  800.000 προέρχονται από τις “πολιτισμένες” και υπό “αυστηρή αστυνόμευση” χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικερδή μπίζνα με τζίρους αρκετών δισεκατομμυρίων – για την ακρίβεια ετήσια κέρδη 29,4 δις ευρώ !!!– στην οποία εμπλέκονται κυκλώματα και πολλοί μεσάζοντες, πολλές φορές με επιρροή και εξουσία ακόμη και σε δημόσια αξιώματα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εξάρθρωση τέτοιου είδους κυκλωμάτων που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στερούν την ανθρώπινη ελευθερία, δεν είναι εύκολη!

Με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων («World Day against Trafficking in Persons»), με απώτερο στόχο να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Όταν μιλάμε για εμπορία ανθρώπων, αναφερόμαστε σε ένα κοινωνικό φαινόμενο με πολλές προεκτάσεις, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, η σεξουαλική εκμετάλλευση όπως επίσης και η αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων είναι ουσιαστικά ένας φόρος τιμής απέναντι σε εκείνους  που πρώτοι συνέβαλαν στον τερματισμό του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων: τους αστυνομικούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους επαγγελματίες υγείας, το προσωπικό των ΜΚΟ και πολλούς άλλους στον κόσμο, που εργάζονται για την προστασία των ευάλωτων.

Ένα στοιχείο που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι έχει να κάνει με το ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν πάνω από το 70% των καταγεγραμμένων θυμάτων εμπορίας και σήμερα είναι μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Με βάση προηγούμενες περιόδους υφέσεων, αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν πληρωμένη εργασία μετά από μία κρίση και η επαγρύπνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια τέτοια περίοδο.

Η στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων

Στις 14 Απριλίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας τη σημασία του προβλήματος και τις ολέθριες επιπτώσεις του, παρουσίασε μια νέα στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων για το χρονικό διάστημα 2021-2025, η οποία εστιάζει στην πρόληψη του εγκλήματος, στην προσαγωγή των διακινητών στη δικαιοσύνη και στην προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων.

Ειδικότερα η στρατηγική επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

  • Μείωση της ζήτησης που ευνοεί την εμπορία ανθρώπων Η Επιτροπή θα αξιολογήσει το ενδεχόμενο θέσπισης ελάχιστων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ για την ποινικοποίηση της χρήσης των υπηρεσιών που προέρχονται από την εκμετάλλευση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και θα οργανώσει, από κοινού με τις εθνικές αρχές και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εκστρατεία πρόληψης που θα επικεντρώνεται στους τομείς υψηλού κινδύνου.

 

  • Εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου: Η Επιτροπή θα διεξαγάγει διάλογο με εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και εταιρείες τεχνολογίας με στόχο τη μείωση της χρήσης διαδικτυακών πλατφορμών για την προσέλκυση και την εκμετάλλευση των θυμάτων.

 

  • Προστασία, υποστήριξη και ενδυνάμωση των θυμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά: Στόχος της στρατηγικής είναι να βελτιώσει τον έγκαιρο εντοπισμό των θυμάτων και την παραπομπή τους για να λάβουν περαιτέρω υποστήριξη και προστασία, να διευκολύνει την επανένταξη των θυμάτων και να ενισχύσει τα προγράμματα που στοχεύουν στην ενδυνάμωσή τους.

 

  • Προώθηση της διεθνούς συνεργασίας: Καθώς περισσότερα από το ήμισυ των θυμάτων που εντοπίζονται στην ΕΕ είναι πολίτες τρίτων χωρών, η συνεργασία με διεθνείς εταίρους είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων.