9)Διεθνής Ημέρα Φιλίας

Από τα πανάρχαια χρόνια η φιλία έχει εξυμνηθεί σε όλο τον πλανήτη.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε και να μιλάμε ατελείωτες ώρες για τη φιλία, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Φιλίας (ή και χωρίς καμία αφορμή) και να αναπαράγουμε όλες τις κοινότοπες αλλά αληθινές φράσεις του στιλ «οι φίλοι είναι οι συγγενείς που επιλέγουμε», «οι φίλοι είναι τα αδέρφια που δεν μας χάρισαν οι γονείς μας» κτλ. Δεν θα το κάνουμε! Αντ’ αυτού θα ενημερωθούμε για επιστημονικές μελέτες που αφορούν στη φιλία.

 

Μαζί σου όλα τα μπορώ!

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Experimental Social Psychology, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σταθούν στη βάση ενός απότομου λόφου και να υπολογίσουν πόσο δύσκολη θα ήταν η ανάβαση. Όσοι από τους συμμετέχοντες το έκαναν παρέα με έναν φίλο, υπολόγισαν ότι η κλίση ήταν λιγότερο απότομη από αυτούς που το έκαναν μόνοι. Και κάτι πιο εντυπωσιακό: Όσο περισσότερο γνώριζαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη τους φίλους τους τόσο πιο μικρή υπολόγιζαν ότι ήταν η κλίση της ανηφόρας!

Συμπέρασμα: Οι φίλοι μας κάνουν να νιώθουμε πιο σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε και ότι τα εμπόδια και οι δυσκολίες που συναντάμε στη διαδρομή μας δεν μας τρομάζουν. Μας κάνουν να πιστεύουμε στο μαζί!

Οι φίλοι μας είναι η ασπίδα μας!

Μια έρευνα του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που δεν έχουν φίλους έχουν τις τετραπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν από την ασθένεια, συγκριτικά με ασθενείς που έχουν 10 ή περισσότερους στενούς φίλους.

Συμπέρασμα: Η φιλία, χάρη στα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν μας κάνει πιο δυνατούς ψυχικά! Οι φίλοι μας εμψυχώνουν και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε με σθένος αλλά και αισιοδοξία ακόμα και τα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η «γνώση» της ημέρας

Αναφορικά με τις φιλίες με την ευρύτερη έννοια (κάτι μεταξύ γνωριμίας και φιλίας), σύμφωνα με μελέτη -που χρησιμοποίησε τις αποστολές χριστουγεννιάτικων καρτών ως ένδειξη- ο μέσος άνθρωπος έχει γύρω στους 120 ανθρώπους που θεωρεί ευρύτερα φίλους του.

Της Βένιας Αντωνίου