Πρωταγωνίστρια: η Alice Pike. Τοποθεσία: Τζόρτζια, ΗΠΑ. Χρόνος: 2004. Σκηνικό: ένα συνηθισμένο Walmart. Ή σχεδόν.
Η Alice μπήκε στο κατάστημα για να πληρώσει έναν λογαριασμό ύψους 1.671,55 δολαρίων – κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς ψώνισε, αλλά σίγουρα δεν ήταν μπουκαλάκι νερού και τσίχλες. Πρώτη προσπάθεια πληρωμής: δύο δωροκάρτες. Η μία είχε 0,50$, η άλλη 1,82$. Σύνολο: απογοήτευση.
Και τότε, η Alice έβγαλε το μεγάλο «χαρτί». Κυριολεκτικά.
Ένα χαρτονόμισμα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Ναι, καλά διάβασες. Ένα κομμάτι χαρτί, τόσο φανταχτερό όσο και ανύπαρκτο, καθώς ούτε το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε η Fed, ούτε ο Άγιος των Οικονομικών εκδίδουν τέτοια χαρτονομίσματα. Ο ταμίας – σώφρων άνθρωπος – κάλεσε τον προϊστάμενο. Ο προϊστάμενος κάλεσε την αστυνομία.
Η Alice, αντί να το βάλει στα πόδια, περίμενε στωικά. Δήλωσε ότι νόμιζε πως ήταν αληθινό, γιατί της το είχε δώσει ο (μάλλον χιουμορίστας ή εκδικητικός) σύζυγός της. «Δεν μπορείς να παρακολουθείς τι κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα», είπε. Και πως «θα ήταν γελοίο να προσπαθήσω να πάρω ρέστα από το Walmart». Σωστά, εκτός αν πιστεύεις ότι το Walmart έχει ταμείο… Κεντρικής Τράπεζας.
Πάντως, όταν έφτασε η αστυνομία, βρήκε πάνω της άλλα δύο “χαρτονομίσματα του εκατομμυρίου”. Για κάθε ενδεχόμενο. Αν δεν την πίστευε το Walmart, ίσως την πίστευε το Target.
Η Alice συνελήφθη για πλαστογραφία. Και κανείς δεν ξέρει αν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το… ψεύτικο εκατομμύριο για την εγγύηση.
Ήξερες ότι…
η πρώτη γνωστή υπόθεση πλαστογραφίας στην ιστορία χρονολογείται από την αρχαία Ρώμη, όταν ένας γραφέας πλαστογράφησε τη διαθήκη του πατέρα του για να αποκτήσει μεγαλύτερη κληρονομιά; Οι Ρωμαίοι είχαν τόσο αυστηρούς νόμους για την πλαστογραφία, ώστε η τιμωρία μπορούσε να φτάσει μέχρι και την εξορία ή τον θάνατο!