Πάγος στον… σκουπιδοφάγο!

Μπορεί να μην είναι συνηθισμένος σε όλες τις ελληνικές κουζίνες, αλλά για όσους έχουν σκουπιδοφάγο (garbage disposal), αυτό το tip είναι απλώς χρυσάφι. Καθαρίζει εύκολα, γρήγορα και κυρίως – αποτελεσματικά.

Κι όμως, το μόνο που χρειάζεσαι είναι παγάκια, λίγο υγρό πιάτων και ζεστό νερό. Τόσο απλά. (Και όχι – όχι λεμόνι! Μπορεί να μυρίζει τέλεια, αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τα μεταλλικά μέρη της συσκευής.)

Ορίστε πώς θα τον καθαρίσεις σωστά:

1. Ρίξε παγάκια στον σκουπιδοφάγο. Όσο ο μηχανισμός δουλεύει, ο πάγος θρυμματίζεται και «τρίβει» τα τοιχώματα εσωτερικά, απομακρύνοντας λίπη και υπολείμματα.

2. Πρόσθεσε λίγες σταγόνες υγρό πιάτων. Αυτό θα βοηθήσει να καθαριστεί ακόμα πιο βαθιά ο μηχανισμός και να απομακρυνθούν οι μυρωδιές.

3. Άνοιξε το ζεστό νερό και ενεργοποίησε τον σκουπιδοφάγο για 20-30 δευτερόλεπτα. Voilà!

Το αποτέλεσμα; Πιο καθαρός, πιο φρέσκος νεροχύτης, χωρίς μυρωδιές και χωρίς… αηδίες.

Ήξερες ότι: Ο σκουπιδοφάγος δεν καθαρίζεται μόνος του. Τα υπολείμματα λιπαρών τροφών και οργανικών ουσιών μπορεί να μείνουν μέσα του για μέρες αν δεν τον φροντίζεις – και να κάνουν… πάρτι βακτήρια όπως το E.coli.

Γιατί όμως να έχεις σκουπιδοφάγο στην κουζίνα σου;

 

1. Μειώνει τα απορρίμματα τροφίμων στο κάδο
Αντί να πετάς φλούδες, μικρά υπολείμματα ή υπολείμματα μαγειρεμένων φαγητών στον κάδο, τα πολτοποιείς και τα ξεφορτώνεσαι με ένα πάτημα. Λιγότερες σακούλες, λιγότερες μυρωδιές.

2. Μειώνει τη δυσοσμία στην κουζίνα
Αποφεύγεις τη σήψη οργανικών τροφών μέσα στον κάδο, ειδικά το καλοκαίρι. Ο σκουπιδοφάγος απομακρύνει τα υπολείμματα άμεσα.

3. Είναι φιλικός προς το περιβάλλον
Τα οργανικά απορρίμματα μεταφέρονται με το νερό στον βιολογικό καθαρισμό, όπου συχνά μετατρέπονται σε ενέργεια ή λίπασμα. Έτσι, παράγεις λιγότερα σκουπίδια και συμβάλλεις στην κυκλική οικονομία.

4. Εξοικονομεί χρόνο
Δεν χρειάζεται να μαζεύεις προσεκτικά κάθε φλούδα ή ψίχουλο. Απλώς τα σπρώχνεις στον σκουπιδοφάγο και… τέλος!

5. Μειώνει τις πιθανότητες για φραγμένους σωλήνες
Αντί να πηγαίνουν μεγάλα κομμάτια τροφής στο σιφόνι και να το φράζουν, αλέθονται και απομακρύνονται ομαλά με το νερό.

***Μπορεί να λέγεται “σκουπιδοφάγος”, αλλά δεν είναι… μαγικός κάδος. Μην του βάζεις ποτέ κόκαλα, σκληρούς καρπούς, λίπη ή καφέ. Και φυσικά, να τον καθαρίζεις συχνά!