4)Οι μελλοντικοί επιχειρηματίες ξεκινούν από τα … θρανία!

 

Της Μαρίας Ακριβού

Αν νομίζετε πως το επιχειρείν είναι υπόθεση των μεγάλων, κάνετε λάθος! Σε πολλά σχολεία ανά τον κόσμο η επιχειρηματικότητα διδάσκεται ως μάθημα προετοιμάζοντας τους νεαρούς μαθητές για την επόμενη πίστα της ζωής τους που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας. Άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα προχωράνε ένα βήμα παραπάνω, ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς ο πολίτης του μέλλοντος επιβάλλεται να είναι tech savvy, μιας και πολλά από τα νέα επαγγέλματα που θα προκύψουν θα έχουν τεχνολογικό προσανατολισμό.

Σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αρχίσει να γίνονται δειλά- δειλά και στη χώρα μας μέσα από ιδιωτικές, κυρίως, πρωτοβουλίες που στηρίζουν την νεανική επιχειρηματικότητα, όπως για παράδειγμα το Junior Achievement Greece, το οποίο αποτελεί βραχίονα του παγκόσμιου Junior Achievement που εκπαιδεύει στην επιχειρηματικότητα 12 εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και σε άλλες 120 χώρες. Το JA Worldwide, με ιστορία 100 ετών, βρίσκεται στην 7η θέση των 200 Καλύτερων Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών με τη σημαντικότερη προσφορά, επιρροή, αποτελεσματικότητα και δικτύωση σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν δύο start ups, οι Swim.me και FlowOn, οι οποίες κέρδισαν το πρώτο βραβείο στους Πανελλαδικούς Διαγωνισμούς του Junior Achievement Greece, τον περασμένο Ιούλιο. Ειδικότερα, η Swim.me, η οποία δημιούργησε το έξυπνο σκουφάκι πισίνας για άτομα με προβλήματα όρασης που δίνει αυτονομία στους κολυμβητές,  κατέκτησε το πρώτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνισμού JA Europe Enterprise Challenge 2021 και η «start up» FlowOn, που παρουσίασε την έξυπνη βρύση για εξωτερικούς χώρους που μειώνει τη σπατάλη νερού και τη μετάδοση μικροβίων, έλαβε το δεύτερο Πανευρωπαϊκό Bραβείο του Μαθητικού Διαγωνισμού JA Europe Company of the Year Competition 2021.

Οι διακρίσεις τους όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς το περασμένο Σάββατο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έλαβαν τιμητικά βραβεία στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας 2021 του Elevate Greece. Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης αρμόδιου για την Έρευνα και την Καινοτομία, Χρίστου Δήμα, οι ομάδες προσκλήθηκαν και βραβεύτηκαν ως αναγνώριση της κατάκτησης του χρυσού και του ασημένιου «μεταλλίου» στους Πανευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς Νεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe Gen-E 2021.

Το επιχειρείν στα σχολεία!

Όπως τονίζει στο SayYes…tothePress, ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του JA Europe, Αργύρης Τζικόπουλος, η οικονομική κρίση και το Brain Drain που συντελέστηκε  και ανάγκασε τους νέους να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό προκειμένου να αποκατασταθούν επαγγελματικά, συνέβαλλαν στο να αλλάξουν η στάση και η νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο επιχειρείν.

«Πλέον βλέπουν την επιχειρηματικότητα με άλλο μάτι. Δεν είναι μόνο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα προκύψει, αλλά το ότι τα παιδιά απασχολούνται πάνω στον τομέα που σπούδασαν και αγαπούν. Σκοπός δεν είναι να μπεις απλά στο πανεπιστήμιο και να πάρεις ένα πτυχίο. Παρατηρούμε ότι αυτή η γενιά είναι περισσότερο συνειδητοποιημένη ως προς το τι θα κάνει επαγγελματικά. Για εμάς σημασία ο επαγγελματίας να είναι και επιτυχημένος, αλλά και ευτυχισμένος» υπογραμμίζει ο κ. Τζικόπουλος.

Προσθέτει πως, μέχρι στιγμής, έχουν εκπαιδευτεί 180.000 Έλληνες μαθητές και φοιτητές από όλη τη χώρα και η συμμετοχή σε προγράμματα που αφορούν το επιχειρείν αυξάνεται διαρκώς.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα προγράμματα επιχειρηματικότητας από φέτος εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα σπουδών τόσο των δημοτικών σχολείων, όσο και των γυμνασίων της χώρας, στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Από τις ιδέες που έχουν κατατεθεί βλέπουμε ότι οι νέοι έρχονται καταρτισμένοι, με συγκεκριμένο business plan και προϊόν. Ταυτόχρονα η αγορά έχει ωριμάσει και είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο χρηματοδοτεί με μεγάλα ποσά τέτοιου είδους προσπάθειες» καταλήγει ο κ. Τζικόπουλος.