12) Έρευνα: Ποιο φύλο ερωτεύεται πιο εύκολα και πώς εξηγείται επιστημονικά

Οι σχέσεις ανδρών – γυναικών είναι ένα ανεξάντλητο και εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα διαχρονικά. Ποιοι ερωτεύονται πιο γρήγορα και εύκολα και γιατί; Η επιστήμη… έχει όλες τις απαντήσεις!

Υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά;

Το “παιχνίδι” παίζεται στην πραγματικότητα στις ορμόνες και τις χημικές αντιδράσεις. Ο έρωτας με την πρώτη ματιά με άλλα λόγια είναι θέμα Χημείας! Οι άνδρες ερωτεύονται γρηγορότερα και πιο έντονα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Social Psychology, στην οποία συμμετείχαν 172 φοιτητές. Επίσης προέκυψε ότι οι άνδρες θεωρούν πολύ συχνότερα από τις γυναίκες ότι αυτό που νιώθουν αρχικά είναι αγάπη με την πρώτη ματιά! Πώς εξηγείται αυτό; Λόγω της πολύ έντονης φυσικής έλξης που νιώθουν, πιστεύουν ότι αγαπούν πραγματικά το πρόσωπο από το οποίο έλκονται. Αντίθετα, οι γυναίκες αναρωτιούνται πολύ συχνότερα για τα συναισθήματά τους στην αρχή μιας σχέσης και λένε “σ’ αγαπώ” πιο δύσκολα συγκριτικά με τους άνδρες.

Γιατί οι γυναίκες είναι “πιο δύσκολες” από τους άνδρες

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εμπιστευτούν το αντίθετο φύλο. Αυτό συμβαίνει λόγω της υποσυνείδητης βιολογικής επιτακτικής ανάγκης τους να βρουν τον καταλληλότερο σύντροφο για να γίνει πατέρας των παιδιών τους.

Ουσιαστικά, όταν μία γυναίκα νιώσει έντονη έλξη για κάποιον, αμέσως ενεργοποιείται ένας “μηχανισμός” που προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει ποιο είναι πραγματικά το πρόσωπο που κέντρισε τόσο την προσοχή της και αν είναι κατάλληλο για να επενδύσει συναισθηματικά. Ωστόσο, η γυναίκα πολύ συχνά περνά από το στάδιο της αμφιβολίας μέχρι να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, καθώς χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να… αποφανθεί. Για την ακρίβεια οι ειδικοί αναφέρουν πως το χρονικό διάστημα που προτείνεται για να καταάβουμε αν είμαστε σε σχέση με τον κατάληλο άνθρωπο είναι οι 18 μήνες.

Με άλλα λόγια, κάτι ξέρουν οι γυναίκες που περιμένουν λίγο περισσότερο από τους άνδρες προκειμένου να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους. Από την άλλη, οι άνδρες λειτουργούν με βάση την παρόρμηση κι αυτό πολλές φορές τους βγαίνει σε καλό!

Tης Βένιας Αντωνίου