Το 16% των παιδιών στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, ανάφερε στην online εκδήλωση με θέμα την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Έλενα Ράπτη, Συντονίστρια της καμπάνιας στην Ελλάδα, απαντώντας σε ερώτηση του Say Yes.
Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής βίας ή εκμετάλλευσης.
«Να μάθουμε στα παιδιά να προστατεύουν τον εαυτό τους»
Όπως εξήγησε η κα. Ράπτη, τα παιδιά είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι το σώμα τους τούς ανήκει, να μάθουν να λένε όχι σε ένα άγγιγμα ή χάδι που δεν επιθυμούν, καθώς και τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό.
Σημειώνεται ότι από το 2013 που ξεκίνησε η καμπάνια, έχουν δημιουργηθεί ενημερωτικά σποτ, καθώς και φυλλάδια για γονείς και εκπαιδευτικούς, στα οποία περιγράφεται το τι πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά, πάνω στο ζήτημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Ρόλος, όπως είπε, της καμπάνιας, που έχει παρουσιαστεί και σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό, είναι μεταξύ άλλων να συμβουλεύσει τους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν αν υποψιάζονται κακοποίηση.
Τα χαρακτηριστικά των παιδιών που πέφτουν θύματα
Στα χαρακτηριστικά παιδιών που κακοποιούνται στάθηκε η Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Σοφία Κουσίδου (έβαλα το όνομα μετά την ιδιότητα), αναφέροντας ότι πρόκειται για παιδιά, τα οποία, μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολίες στη σχολική τους επίδοση.
Οι λόγοι που τα παιδιά δεν αποκαλύπτουν την κακοποίηση, μπορεί να είναι η έλλειψη ενημέρωσης, ο φόβος ότι θα χάσουν την αυτονομία τους και οι ενοχές. Επίσης, ο φόβος τιμωρίας από το δράστη, και το γεγονός ότι δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν.
Πώς επιλέγουν οι δράστες τα θύματά τους
Σε ό,τι αφορά την επιλογή των θυμάτων από τους δράστες, εξήγησε ότι αυτοί αρχικά επιδιώκουν την ανάπτυξη οικειότητας.
Αναζητούν ιδιαίτερα ευάλωτα παιδιά, από δυσλειτουργικές οικογένειες και οικογένειες όπου ήδη υπάρχει βία.
“Η δυσκολία είναι ότι στη σεξουαλική κακοποίηση δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια και τραύματα. Εξαρτάται από το παιδί να το πει”, τόνισε και συμπλήρωσε, ότι χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα θύματα αργούν να αποκαλύψουν την εμπειρία τους, από 3 έως και 18 χρόνια.
Δεν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά δραστών
Στη συζήτηση που ακολούθησε, η κα. Κουσίδου επεσήμανε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά των δραστών, ώστε να μπορούμε να τους αναγνωρίζουμε. Όσο για το πώς μπορούν να καταλάβουν οι γονείς ότι κάτι δεν πάει καλά, η κα. Κουσίδου, απαντώντας σε ερώτησή μας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, εκρήξεις θυμού, αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, αστάθεια στον ύπνο είναι κάποια από τα σημάδια που πρέπει να τους προβληματίσουν.
Η κα. Ράπτη πρόσθεσε ότι ένα ακόμα ανησυχητικό σημάδι είναι, όταν το παιδί δεν θέλει να δει συγκεκριμένα πρόσωπα.
300 υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου το 2020
Για την προστασία των ανηλίκων στον κυβερνοχώρο μίλησε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος Ευάγγελος Μπέσας, σημειώνοντας ότι το 2020, έφτασαν στην υπηρεσία τους 300 περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου.
Οι θύτες στο διαδίκτυο είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ενήλικοι που προσπαθούν να δείξουν ότι έχουν κοινά ενδιαφέροντα με τα παιδιά. Πολύ συχνά προσεγγίζουν τα θύματά τους μέσω social media, υποδυόμενοι συνομηλίκους τους.
Τόνισε δε, ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αφήνει πάντα ψηφιακά ίχνη, ενώ υπενθύμισε ότι η διάδοση αλλά και η κατοχή υλικού αποτελεί αδίκημα και διώκεται ποινικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον σεξουαλικό εκβιασμό (sextortion), ένα φαινόμενο που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια.
ΒΟΧ
Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου ήταν η Λουξ και συντονίστρια της συζήτησης η δημοσιογράφος Φαίη Σκορδά.
Παρακολουθήστε την εκδήλωση εδώ: https://www.loux-events.gr/prolipsi-paidikis-kakopoiisis/
Μαρία Δένδια
Μαρία Δένδια
editor@sayyesscomm.gr