11) Ήξερες ότι…

Κλιματική αλλαγή: Έτσι θα είναι ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη!

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central δημιουργεί εικόνες από το μέλλον με στόχο να δείξει το αποτύπωμα της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στις μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Έχοντας ως δεδομένο ότι η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σταθερά, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για δεκαετίες, o μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central φέρνει… λίγο πιο κοντά το μέλλον των μεγάλων πόλεων. Μας δείχνει λοιπόν πώς θα μοιάζουν αν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 1 και κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ακόμη κι αν η ανθρωπότητα καταφέρει να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η στάθμη του νερού στις θάλασσες θα αυξάνεται επί αιώνες, πλημμυρίζοντας πόλεις που κατοικούνται από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους!

Στη σελίδα του Climate Central μπορεί να δει κανείς πώς θα μοιάζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά και η πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

 

2 ΘΕΜΑ

Η Γαλλία βάζει τέλος στο πλαστικό!

Η Γαλλία έχει ξεκινήσει ένα πολυετές πρόγραμμα για την εξάλειψη των πλαστικών συσκευασιών. Ήδη από φέτος απαγορεύτηκαν τα πλαστικά καλαμάκια, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα, καθώς και τα κουτιά φαγητού από φελιζόλ.

Τα κομμένα φρούτα και ορισμένα ευαίσθητα προϊόντα θα συνεχίσουν να πωλούνται συσκευασμένα σε πλαστικό, ωστόσο αυτό θα ισχύει μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Οι πλαστικές συσκευασίες θα απαγορευτούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2023 για τα ντοματάκια, τα φασολάκια και τα ροδάκινα και μέχρι τα τέλη του 2024 για τα αντίδια, τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, ορισμένες σαλάτες και μυρωδικά καθώς και για τα κεράσια. Από τα τέλη Ιουνίου 2026, φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα θα πρέπει επίσης να πωλούνται χωρίς πλαστικό.

Από το 2022 στους δημόσιους χώρους θα πρέπει να υπάρχουν ψύκτες νερού ώστε να περιοριστεί η χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Επίσης, εφημερίδες, περιοδικά και διαφημιστικά έντυπα θα στέλνονται χωρίς περιτύλιγμα, ενώ τα φαστφουντάδικα δεν θα μπορούν πλέον να δωρίζουν πλαστικά παιχνίδια.