8) Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Η 27η Ιανουαρίου είναι μια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε, το 1945, έξι εκατομμύρια Εβραίοι της Ευρώπης ήταν νεκροί. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ήταν παιδιά…

Ο ΟΗΕ αποφάσισε το 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς. Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα  σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο

Στην 60η επέτειο από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος και το τέλος του Β΄Παγκοσμίου πολέμου (το 2005) το Βερολίνου αφιέρωσε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη μνήμη των δολοφονημένων Εβραίων από τις δυνάμεις του Χίτλερ.
Το μνημείο αποτελείται από 2711 πέτρινους πλίνθους. Δεν υπάρχει καμία επιγραφή. Δεν αναφέρονται ονόματα ούτε ημερομηνίες. Στόχος της κατασκευής του ήταν να δημιουργηθεί στον επισκέπτη η αίσθηση του αποπροσανατολισμού. Σχεδιάστηκε από τον αμερικανό αρχιτέκτονα Peter Eisenman.

 

Το Travel Diary https://www.youtube.com/channel/UCwdGGmTjlxYSgEDO44vTKPQ επισκέφθηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο. Τόσο απλό αρχιτεκτονικά κι όμως τόσο ισχυρό το αίσθημα που μεταδίδει στον επισκέπτη. Μια μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ. Δείτε το βίντεο εδώ https://fb.watch/aN8IPmKgkE/

 

Της Βένιας Αντωνίου