Θαλάσσια ρύπανση: Oι επιπτώσεις της στον άνθρωπο και στο περιβάλλον

Sunset Sea water ocean wave

Σήμερα, 8 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών και γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1992. Οι ωκεανοί καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης και έχουν συνδεθεί από τα αρχαία χρόνια με την ανθρώπινη εξέλιξη. Η ρύπανση των ωκεανών έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.


Τα στοιχεία που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της ρύπανσης των ωκεανών και παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

8 στους 10 ανθρώπους με μικροσωματίδια πλαστικού στο αίμα τους

Η εκδήλωση έφερε στο προσκήνιο τις καταστροφικές επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα, η Zάνα Κοντομανώλη, Yπεύθυνη του προγράμματος Clean Blue Paros, παρουσίασε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Common Seas, σύμφωνα με την οποία 8 στους 10 ανθρώπους βρέθηκαν να έχουν μικροσωματίδια πλαστικού στο αίμα τους. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε το πρόγραμμα Clean Blue Paros, μια πρωτοβουλία της Common Seas σε συνεργασία  με τον Δήμο Πάρου, που έχει στόχο να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί στη Μεσόγειο χωρίς πλαστικά  απορρίμματα μιας χρήσης.

Πλαστικά: Η μόνιμη απειλή

Σύμφωνα με τον οργανισμό All For Blue, ο οποίος υλοποιεί δράσεις υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών, την περίοδο 2017-2012 η συντριπτική πλειονότητα των απορριμμάτων που αφαιρέθηκαν από τις ακτές ήταν πλαστικά (73%), ενώ τα τελευταία χρόνια στην πρώτη πεντάδα της λίστας προστέθηκαν και τα πανδημικά απορρίμματα. Από τα πλαστικά απορρίμματα που συλλέχθηκαν στους παράκτιους καθαρισμούς, το 32% ήταν μπουκάλια, το 28% σακούλες, το 22% καπάκια, το 20% ποτήρια, το 15% καλαμάκια και το 5% συσκευασίες, ενώ από τα πανδημικά απορρίμματα που συλλέχθηκαν, η πλειονότητα (72%) ήταν μάσκες, ανέφερε η Κατερίνα Κυλερτζή, Ερευνήτρια στην All For Blue.

Επιτακτική η ανάγκη για θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο

Την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας του αποβλήτου επεσήμανε ο Σπύρος Μποφυλάτος, Συμβασιούχος Διδάσκων, Εργαστήριο Πολύπλοκων Συστημάτων & Σχεδίασης Υπηρεσιών, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που σήμερα βλέπουμε σαν σκουπίδι είναι δυνητικά ένα πολύ χρήσιμο υλικό» στο οποίο μπορούμε να δώσουμε αξία, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Ο ίδιος παρουσίασε μια καινούργια μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο και αφορά σε έναν νέο τρόπο σχεδίασης προϊόντων, με έμφαση στο υλικό και με στόχο τη δημιουργία ενός θετικού περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=a6dI2_jXVYg

Τι είναι το πρόγραμμα OCEA(n)RT

Η Αριάδνη Ματράκα, Project Manager στο ΚΜΟΠ, παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα OCEA(n)RT, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση. Όπως είπε, το OCEA(n)RT πρόκειται να αναπτύξει τις δεξιότητες των εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας, ενισχύοντας και την ικανότητά τους να παρακινήσουν τη νέα γενιά να δράσει για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων μέσω των εικαστικών τεχνών. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα δημιουργηθεί ένας οδηγός για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, της νεολαίας, του περιβάλλοντος και για πολιτιστικές ομάδες, ο οποίος θα περιλαμβάνει καλές πρακτικές για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των νέων σε δραστηριότητες και δράσεις για την προστασία των ωκεανών. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων, τριών εκπαιδευτικών ενοτήτων – εννέα μαθημάτων με σκοπό την εκπαίδευση και κατάρτιση εργαζόμενων στον τομέα της νεολαίας σχετικά με την προστασία των ωκεανών και τη χρήση της τέχνης ως μέσο ευαισθητοποίησης και αφύπνισης.

info

Το OCEA(n)RT χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ Στρατηγικές Συμπράξεις στην Εκπαίδευση Ενηλίκων της Ε.Ε. και υλοποιείται στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία.