Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροπικών Δασών πάμε μια βόλτα στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου για να μάθουμε τα… μυστικά του.
Η ονομασία του «Αμαζόνιος» δόθηκε από τον Ισπανό εξερευνητή Francisco Orellana, στον οποίο επιτέθηκαν στην περιοχή γυναίκες πολεμίστριες, οι επονομαζόμενες “Τhe Icamiabas” ή «γυναίκες χωρίς συζύγους», τις οποίες παρομοίασε με τις αμαζόνες της ελληνικής μυθολογίας.
Το δάσος του Αμαζονίου εκτείνεται σε 9 χώρες: Βραζιλία, Κολομβία, Περού, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Βολιβία και στις τρεις Guyana.
Αν ήταν χώρα, θα ήταν η 9η μεγαλύτερη του κόσμου! Η έκτασή του είναι 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Στο δάσος του Αμαζονίου υπάρχουν περισσότερα από 3 χιλιάδες είδη φρούτων. Μόλις 200 από αυτά καταναλώνονται από τον δυτικό κόσμο.
Το δάσος είναι πολύ σκοτεινό επειδή λιγότερο από το 1% του φωτός του ήλιου περνά από τα δέντρα και φτάνει στο έδαφος!
Είναι ένα ανεξερεύνητο δάσος, καθώς λιγότερο από 1% των δέντρων και των φυτών στον Αμαζόνιο έχει εξεταστεί από ερευνητές.
Από τη δεκαετία του ’60, η πυκνή βλάστηση του Αμαζόνιου απορροφούσε περίπου το ένα τέταρτο όλων των εκπομπών από τις καύσεις ορυκτών καυσίμων ανά τον κόσμο.
Τhe bad news
Η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας ανήλθε συνολικά σε 430 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιανουάριο του 2022. Είναι πέντε φορές υψηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβερνητικής υπηρεσίας διαστημικών ερευνών Inpe της χώρας. Πρόκειται για μία έκταση επτά φορές μεγαλύτερη από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέρη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου εκπέμπουν σήμερα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι απορροφούν. Οι περισσότερες εκπομπές αερίων προκαλούνται από πυρκαγιές στο τροπικό δάσος, πολλές από τις οποίες αποτελούν αποτέλεσμα εμπρησμού, με απώτερο σκοπό την παραγωγή σόγιας και βοδινού κρέατος. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρασίες που παρατηρούνται στον νοτιοανατολικό Αμαζόνιο δείχνουν ότι το τροπικό δάσος αποτελεί κατά βάση πηγή διοξειδίου του άνθρακα…