Πώς επηρεάζει η ηλικία των γονιών την ψυχική υγεία των παιδιών

Τα παιδιά που γεννιούνται από γονείς πολύ μικρής ή πολύ μεγάλης ηλικίας αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διπολικής διαταραχής αργότερα στη ζωή τους.

Το παραπάνω αποκαλύπτει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη. Ειδικότερα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρα ή πατέρα κάτω των 20 ετών, όπως και για όσα, όταν γεννήθηκαν, η μητέρα τους ήταν άνω των 35 ετών ή ο πατέρας τους άνω των 45 ετών.

Οι ερευνητές από τέσσερις χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστραλία), με επικεφαλής τη δρ Τζιοβάνα Φίκο από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη και δημοσίευση στο «European Neuropsychopharmacology», έκαναν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των δημοσιευμένων ερευνών αναφορικά με τη διπολική διαταραχή σε σχέση με την ηλικία. Ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 13,43 εκατομμύρια άτομα από τα οποία 217.089 είχαν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή.

Διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες (πάνω από 45) κινδυνεύουν πιο πολύ (κατά 29%) να αποκτήσουν παιδί με τέτοια ψυχική πάθηση σε σύγκριση με τους μπαμπάδες 25 έως 29 ετών. Επίσης, οι μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες έχουν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν παιδί με διπολική διαταραχή σε σύγκριση με τις γυναίκες 25-29 ετών. Από την άλλη, για τους πολύ νέους γονείς, μέχρι 20 ετών, ο κίνδυνος γέννησης παιδιού με διπολική διαταραχή είναι αυξημένος κατά 23% για τις μητέρες και 29% για τους πατέρες αντίστοιχα.

Η δρ Φίκο επεσήμανε ότι: «Η ηλικία των γονέων είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει πολλά πράγματα, όπως τη γονιμότητα και μερικές νευροψυχιατρικές διαταραχές. Αυτό που βρήκαμε, είναι ελαφρώς ασυνήθιστο, επειδή τόσο οι νεότεροι όσο και οι γηραιότεροι γονείς έχουν αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με διπολική διαταραχή. Ο αυξημένος κίνδυνος είναι μέτριος, αλλά υπαρκτός. Μπορούμε να εικάσουμε ότι για τους νεότερους γονείς παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, η έλλειψη υποστήριξης, το στρες ή ανοσολογικοί παράγοντες, ενώ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς ίσως εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες, όμως η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε».

Ήξερες ότι…

Ο χωρισμός των γονιών είναι πιθανότερο να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών ηλικίας 7 έως 14 ετών

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο “Social Science and Medicine” τα παιδιά 7 έως 14 ετών που βιώνουν τη διάλυση του γάμου των γονιών τους έχουν 16% αύξηση σε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Επιπλέον, παρουσιάζουν αύξηση 8% στις διαταραχές συμπεριφοράς, κυρίως τα αγόρια.