Έρχεται η μετά… social media εποχή;

Υπερεκτιμήσαμε την ενασχόλησή μας με τα κοινωνικά δίκτυα; Τα απομυθοποιήσαμε και είδαμε πέρα από τα θετικά τους; Μήπως αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και τη ζωή μας πίσω από ωραίες εικόνες και ψαγμένα ποστ;

Tα social media εδώ και χρόνια αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Για πολλούς είναι ένα σημαντικό “εργαλείο” δουλειάς, ενώ πολύ συχνά τα χρησιμοποιούμε για να μοιραστούμε στιγμές της ζωής μας… Αρκετοί λένε ακόμα και πως τα social media είναι σαν ένα ημερολόγιο της χρονιάς τους, όπου ανατρέχουν για να ανακαλέσουν πληροφορίες και γεγονότα…

Ναι μεν… αλλά

Eκτός όμως από τα παραπάνω, υπάρχει και το πρόβλημα του εθισμού στα κοινωνικά δίκτυα, με το οποίο μάλλον δεν είχαμε ασχοληθεί όσο θα έπρεπε… Σύμφωνα με μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει δύο ώρες και 29 λεπτά την ημέρα σε αυτά. Πέρσι ξοδεύαμε πέντε λεπτά λιγότερο…

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η πολύωρη καθημερινή ενασχόληση με τα social media είναι μια κακή συνήθεια που πρέπει να κόψουν, για άλλους όμως είναι ένας πραγματικός εθισμός που χρειάζονται βοήθεια για να ξεπεράσουν.

Το UK Addiction Treatment (UKAT), ένας οργανισμός που διαχειρίζεται κέντρα για τη θεραπεία του εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ότι έχει παρατηρήσει μια αύξηση 5% στον αριθμό των ατόμων που ζητούν τη βοήθειά του για το εθισμό τους, τα τελευταία τρία χρόνια.

“Η κοινωνία έχει αναμφίβολα αναπτύξει μια ισχυρή εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο γενικότερα μετά την πανδημία” επισημαίνει ο Nuno Albuquerque, σύμβουλος στο UKAT.

Η αυξημένη επίγνωση αυτών των ανησυχιών έχει οδηγήσει πολλούς στην απόφαση να εγκαταλείψουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να κάνουν ένα διάλειμμα ή να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε αυτά.

Δεν είναι τυχαίο ότι νωρίτερα φέτος, ο ιδιοκτήτης της Facebook Meta ανέφερε ότι ο αριθμός των καθημερινών ενεργών χρηστών είχε μειωθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του. Εν τω μεταξύ, τον προηγούμενο μήνα διέρρευσε σχετικά με το Twitter ότι οι προηγουμένως πιο ενεργοί χρήστες του έκαναν τώρα λιγότερο συχνά tweet. Το Twitter δεν αρνήθηκε την ακρίβεια της διαρροής.

Ακόμη και ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ, είχε θέσει το ερώτημα: “Πεθαίνει το Twitter;”. Επιπλέον, η εξαγορά του είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι σταρ του Χόλιγουντ να λένε ότι θα εγκαταλείψουν το Twitter, δυσαρεστημένοι από τις απόψεις του Μασκ για την ελευθερία του λόγου και τα σχέδια για την υπηρεσία.

Όπως παλιά…

Η Hilda Burke, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του The Phone Addiction Workbook, υπογραμμίζει ότι υπάρχει τώρα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με το πόσο χρόνο οι άνθρωποι αναλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν δούμε πόσο χρόνο αφιερώνουμε κάθε μέρα στο να στέλνουμε μηνύματα, να κάνουμε σχόλια, να σκρολάρουμε και να ποστάρουμε στα social media, μπορεί να ταρακουνηθούμε… επιδιώκοντας την αλλαγή.

“Το να δω πώς αθροίζονται όλα αυτά μπορεί να χρησιμεύσει ως μια ισχυρή κλήση αφύπνισης. Πολλοί από τους πελάτες μου έχουν παρατηρήσει μια συσχέτιση μεταξύ της έντονης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του κακού ύπνου και του αυξημένου άγχους.” Συμπέρασμα; Υπάρχει η τάση να… χαλαρώσουμε και να θυμηθούμε πώς επικοινωνούσαμε παλαιότερα αλλά και πού αφιερώναμε τον ελεύθερο χρόνο μας.

Η επιστήμονας συμβουλεύει όσους εγκαταλείπουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ενημερώνουν όλους τους φίλους τους, ώστε να μην συνεχίσουν να προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω των social media. “Προσφέρετε άλλους τρόπους για να έρθετε σε επαφή… ίσως ένα παλιομοδίτικο τηλεφώνημα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει καλύτερα τη σχέση ελλείψει απευθείας μηνυμάτων”.