Γιατί αν και ζούμε σε μια σεξουαλικά απελευθερωμένη εποχή, στις δυτικές κοινωνίες οι ερωτικές επαφές έχουν μειωθεί κατακόρυφα;
Η επικαιρότητα φαίνεται πως έχει τεράστιο αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή. Παράγοντες όπως η οικονομική κρίση, η πανδημία και το κίνημα #metoo επηρεάζουν περισσότερο από όσο νομίζουμε την ερωτική διάθεση. Έτσι, το 37% των νέων ανδρών στη χώρα μας, ηλικίας 18-25 ετών δηλώνει ότι απέχει εβδομαδιαίως από τη σεξουαλική πράξη, ενώ στους μεγαλύτερους τα πράγματα δείχνουν πολύ καλύτερα, με τους άνδρες 50 – 70 ετών να απέχουν σε ποσοστό μόλις 15%. Τα παραπάνω ποσοστά προέρχονται από πρόσφατη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και αφορούν δείγμα 2.000 ανδρών. Συγκρίνοντάς τα με περασμένες δεκαετίες, καταγράφεται πτωτική πορεία της σεξουαλικής ζωής των νέων ανδρών.
Στις δυτικές κοινωνίες, σχεδόν 1 στους 3 άνδρες ηλικίας 18 έως 24 ετών αναφέρει μηδενική σεξουαλική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.
Η καθυστερημένη ενηλικίωση και οι… ψηφιακές σχέσεις
Ένας από τους βασικούς λόγους στους οποίους οφείλεται η μειωμένη ερωτική επιθυμία είναι σύμφωνα με ειδικούς το γεγονός ότι οι νέοι αργούν να ενηλικιωθούν! Η καθυστερημένη ενηλικίωση οδηγεί σε αναβολή της σεξουαλικής δραστηριότητας, όπως επίσης του φλερτ, της συγκατοίκησης κ.α. “Δεν είναι μόνο οι νέοι άνδρες που κάνουν λιγότερο σεξ αλλά και οι νέες γυναίκες σε σχέση με την προηγούμενη γενιά” όπως επισημαίνει ο Jeffrey Jensen Arnett, PhD, ερευνητής καθηγητής στο Clark University της Μασαχουσέτης και εισηγητής της θεωρίας της “αναδυόμενης ενηλικίωσης” (emerging adulthood) – η οποία ορίζεται από το τέλος της εφηβείας μέχρι την έναρξη ανάληψης ενήλικων υποχρεώσεων όπως είναι η σταθερή εργασία, ο γάμος κ.α. Επιπλέον, η πληθώρα επιλογών διασκέδασης αποσπά τους ανθρώπους από τη σύναψη αληθινών σχέσεων. Γενικότερα, πολλοί υποκαθιστούν την πραγματική επαφή με την ψηφιακή.
Υπάρχουν και τα θετικά…
Από την άλλη υπάρχει κάτι πολύ θετικό αναφορικά με τις μειωμένες σεξουαλικές επαφές και αυτό είναι η ενδυνάμωση των γυναικών που πλέον είναι πιο αποφασιστικές, πιο σίγουρες και πολύ λιγότερο φοβισμένες… Η Nancy Sutton Pierce, κλινική σεξολόγος, υπογραμμίζει ότι το κίνημα #metoo έχει συμβάλλει στη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας: “Οι γυναίκες πλέον είναι πιο δυναμικές, πιο σίγουρες και στο ναι και στο όχι τους”. Επιπλέον, στα θετικά συγκαταλέγεται η μείωση των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων αλλά και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.