Οι ιστορικές κρίσεις επηρεάζουν το DNA μας

scientist doctor hand holds virtual molecular structure in the lab as concept

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι μεγάλες κρίσεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο ανθρώπινο γονιδίωμα;

Όσοι γεννήθηκαν στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του Μεσοπολέμου (1929-1939), σύμφωνα με αμερικανική έρευνα εμφανίζουν τις συνέπειες αποτυπωμένες στο DNA και στα κύτταρά τους μέχρι σήμερα, με τη μορφή βιοδεικτών ταχύτερης γήρανσης!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα ακόμη και των ανθρώπων που δεν είχαν γεννηθεί, είχαν όμως συλληφθεί κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, εμφάνισαν στην πορεία της ζωής τους ενδείξεις ταχύτερης γήρανσης. Η μελέτη βασίστηκε στην καταγραφή των αλλαγών στο επιγονιδίωμα των κυττάρων, δηλαδή στην ομάδα των χημικών δεικτών που προσαρτάται στο DNA και επηρεάζει το πότε, το πού και το πώς θα εκφραστούν τα γονίδια σε κάθε κύτταρο.

Οι επιπτώσεις της Μεγάλης Ύφεσης σύμφωνα με τους ερευνητές είναι εμφανείς ακόμα και στον οργανισμό πολύ ηλικιωμένων ανθρώπων. Μάλιστα ο Πάτρικ Άλαρντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα συμπεριληφθεί κάποια στιγμή στα διδακτικά εγχειρίδια.

Η επιγενετική επίδραση που μπορεί να διαρκέσει για πάντα

Ένα έμβρυο διαθέτει από τους γονείς του τις γενετικές οδηγίες για την ανάπτυξή του. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου πολλοί παράγοντες – που σχετίζονται μεταξύ άλλων με το περιβάλλον και τη διατροφή – έχουν επιγενετική επίδραση που επηρεάζει σημαντικά το αν και πώς τα κύτταρα θα εκτελέσουν το γενετικό δυναμικό τους. Οι επιδράσεις αυτές είναι πιθανό να διαρκέσουν για μια ζωή…

Η κρίση & η γήρανση

Συγκρίνοντας τους βιοδείκτες γήρανσης σε 832 ανθρώπους οι οποίοι είχαν γεννηθεί κατά τη  διάρκεια της δεκαετίας του ’30, διαπιστώθηκε πως όσοι είχαν γεννηθεί στις πολιτείες που είχαν πληγεί περισσότερο από την ύφεση, δηλαδή σε όσες μαστίζονταν από την ανεργία και τη φτώχεια, ήταν εκείνοι που είχαν τα πιο γερασμένα κύτταρα. Αντίθετα, τα κύτταρα εκείνων που γεννήθηκαν σε περιοχές των ΗΠΑ οι οποίες δεν είχαν πληγεί ιδιαίτερα από τη Μεγάλη Ύφεση είχαν μια εμφανώς πιο νεανική εικόνα.

Αν και οι ακριβείς βιολογικοί μηχανισμοί, μέσω των οποίων μία σοβαρή ύφεση αποτυπώνεται στο ανθρώπινο σώμα δεν έχουν προσδιοριστεί, είναι γεγονός ότι μια μεγάλη κρίση μπορεί ακόμα και όταν τελειώσει να αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στους ανθρώπους που τη βίωσαν.